AFP or licensors

Woedende Argentijnen de straat op om schandaal rond "vip-vaccinaties" voor prominenten

In de Argentijnse hoofdstad Buenos Aires hebben duizenden mensen geprotesteerd wegens een schandaal rond "vip-vaccinaties", prominenten kregen daarbij voorrang bij de vaccinaties. De minister van Volksgezondheid is door het schandaal moeten opstappen. 

"Geef me mijn vaccin" en "Stop met het verspillen van ons geld" stond te lezen op de borden die de duizenden protesterende Argentijnen in de lucht staken op het Plaza de Mayo-plein in de hoofdstad. Ook in andere steden kwamen mensen op straat om te protesteren tegen het vaccinatieschandaal. Het schandaal rond de "vip-vaccins" brak vorige week los toen een journalist op de radio zei dat hij was ingeënt dankzij zijn vriendschap met de minister van Volksgezondheid Ginés Gonzalez Garcia. 

Zo bleken prominenten voorrang te krijgen op een vaccin. Terwijl Argentinië op dat moment normaal gezien enkel medisch personeel vaccineerde.

(Lees verder onder de foto)

AFP or licensors

Vorige week heeft de regering een lijst met mensen vrijgegeven die het vaccin al hadden gekregen, buiten de officiële campagne die eind december van start ging. Op de lijst stonden onder meer de 38-jarige minister van Economische Zaken, de voormalig president Eduardo Duhalde, zijn vrouw en hun kinderen.

Ze zijn begonnen met de vrienden van de macht te vaccineren. Ze stelen het leven van iemand anders

Demonstrante

"Ze zijn begonnen met de vrienden van de macht te vaccineren", zei Irene Marcet, een van de demonstranten. "Ze stelen het leven van iemand anders."

Aan de hekken van Casa Rosada, de ambtswoning van de president, hingen de demonstranten grote zwarte zakken. De zakken moesten lijkzakken voorstellen, op elke zak hing de naam van een regeringsleider die al was ingeënt. 

(Lees verder onder de foto)

AFP or licensors

De Argentijnse president Alberto Fernández veroordeelde de protestactie op Twitter. En noemde het zelfs "barbaars".

De minister van Volksgezondheid moest uiteindelijk aftreden op vraag van Fernàndez. Met een bevolking van zo’n 44 miljoen mensen telt het land al meer dan twee miljoen coronagevallen en bijna 52.000 coronadoden. Volgens de regering zijn er al een miljoen mensen ingeënt.

(Lees verder onder de foto)

AFP or licensors

Gelijkaardige schandalen

Ook in andere landen kwamen gelijkaardige schandalen aan het licht. In Ecuador moest de gezondheidsminister opstappen, omdat hij het verzorgingstehuis van zijn moeder uitkoos voor een proefproject met het vaccin. In Peru werden heel wat prominenten onder wie oud-president Martín Vizcarra in het geheim ingeënt. Artsen en verpleegkundigen trokken uit protest woedend de straat op in hoofdstad Lima.

De schandalen rond voorkeursbehandelingen met vaccins voor prominenten worden telkens met enorm veel frustatie, boosheid en verontwaardiging door de bevolking onthaald. 

AFP or licensors

Meest gelezen