Radio 2

Adopteer een boomspiegel in Kortrijk: "Zo maken we de stad groener en stijgt de biodiversiteit"

Kortrijk lanceert het proefproject “Boomspiegeladoptie" om de stad te ontharden en om het straatbeeld groener, bloemrijker en biodiverser te maken. Het principe is eenvoudig: het onverharde stukje grond rond de boomstam in de straat adopteren en onderhouden.

Wie een boomspiegel adopteert, mag er kruiden, bloemen of planten op kweken. "Verhardingen en beplantingen of constructies die leiden tot verkeersonveilige situaties moeten vermeden worden. En de adoptie moet ook zo ecologisch mogelijk gebeuren”, zegt Bert Herrewyn (SP.A), schepen van Biodiversiteit en Natuur.

Vogelnestkastje

"Elke geadopteerde boomspiegel krijgt een vrolijk nestkastje in de boomstam", zegt Herrewyn. "Dan is het voor de stadsdiensten ook duidelijk dat het groen aan de voet van de boom met rust gelaten moet worden. In het verleden is dat wel eens verkeerd gelopen.”

(Lees voort onder de foto)

Radio 2

"Oase voor vogels en egels"

Wannes Ureel is één van de mensen die een boomspiegel geadopteerd heeft. "Je mag me gerust boomspiegeladoptant noemen, al bestaat er niet echt een mooie titel voor. Voor mij als tuincoach is zo’n boomspiegel een kleine oase in het straatbeeld, waar insecten, vogels en egels terecht kunnen. Maar het kan ook een leuk gespreksonderwerp zijn om er met je buren over te praten."

Meest gelezen