Videospeler inladen...

Geprezen om aanpak van pandemie, nu stevig onder vuur: onderzoek naar seksueel misbruik door gouverneur van New York

Andrew Cuomo, de Democratische gouverneur van New York, ligt steeds meer onder vuur. Er komt een onderzoek tegen hem wegens seksueel misbruik en hij wordt ervan beschuldigd het werkelijke aantal doden onder de oudere bevolking te hebben geheimgehouden. Vorig jaar werd hij nog geprezen om zijn aanpak van de pandemie, nu vermindert het aantal Democraten dat hem steunt met de dag. Voor het eerst heeft hij zich verontschuldigd voor "mogelijk ongevoelig gedrag".

Al enkele weken zit Andrew Cuomo in de hoek waar de klappen vallen. Afgelopen weekend vertelde een voormalige medewerkster van de gouverneur van de staat New York in The New York Times dat Cuomo haar vorig jaar heeft lastiggevallen.

Charlotte Bennett (25) werkte tot november vorig jaar als adviseur gezondheidsbeleid voor Cuomo. De gouverneur, zelf 63, zou haar verschillende te persoonlijke vragen hebben gesteld en haar gezegd hebben dat hij openstond voor relaties met vrouwen in de 20.

Volgens Bennett ging het om duidelijke zinspelingen op een seksuele relatie met haar. "Ik begreep dat de gouverneur met me wilde slapen en voelde me vreselijk ongemakkelijk en bang, ik vroeg me af hoe ik hier over zou geraken en ging ervan uit dat dit het einde van mijn baan was", zei Bennett.

Eerder had een andere voormalige medewerkster van hem, Lindsey Boylan, hem al beschuldigd van ongepast seksueel gedrag. Cuomo zou haar op de lippen hebben gekust en haar hebben gevraagd om strippoker te spelen in zijn privévliegtuig. Hij zou haar ook zonder toestemming hebben aangeraakt en andere ongepaste opmerkingen hebben geuit.

Mogelijk is mijn gedrag ongevoelig of te persoonlijk geweest. Als iemand zich zo gevoeld heeft, dan spijt me dat enorm

Andrew Cuomo, Democratische gouverneur van de staat New York

Cuomo ontkende al meermaals "elk ongepast gedrag" en vroeg zelf om een onafhankelijk onderzoek naar de beschuldigingen. Zo'n onderzoek komt er, allicht gevoerd door de openbaar aanklager van de staat New York. Over de beschuldigingen van Bennett zegt Cuomo onder meer dat hij zich als haar mentor wou opstellen, maar nooit avances heeft gemaakt.

In een schriftelijke verklaring verontschuldigde hij zich gisteren wel voor de eerste keer en gaf hij toe dat zijn gedrag met vrouwen "mogelijk ongevoelig of te persoonlijk" is geweest. Cuomo erkent dat sommige dingen die hij gezegd heeft, "verkeerd geïnterpreteerd zijn als ongewenst flirterig gedrag". "Als iemand zich zo gevoeld heeft, dan spijt me dat enorm." Hij blijft er wel bij dat hij nooit iemand ongepast heeft aangeraakt of oneerbare voorstellen heeft gedaan. Hij belooft ook te zullen samenwerken met het onderzoek. 

Lees verder onder de video.

Videospeler inladen...

Gegoochel met cijfers

Cuomo is al meer dan 10 jaar gouverneur van de staat New York. Bij de start van de coronapandemie werd hij een van de meest invloedrijke Democraten in de Verenigde Staten. New York was een van de Amerikaanse staten die het meest door de pandemie werden getroffen. Cuomo werd echter alom geprezen voor zijn aanpak ervan.

In november vorig jaar mocht hij zelfs een Emmy in ontvangst nemen, meer bepaald de International Emmy Founders Award. De Emmy's zijn Amerikaanse prijzen in de televisie-industrie. Cuomo kreeg de prijs voor zijn persconferenties over het coronavirus, omdat ze "bijdragen aan de kwaliteit van wereldwijde tv-producties". 

Maar nu lijkt de eens zo geprezen gouverneur van zijn voetstuk te vallen. Niet alleen wegens de beschuldigingen van seksueel misbruik. Binnen zijn partij loopt ook een onderzoek omdat hij het werkelijke aantal covidgerelateerde doden in de rusthuizen in de staat New York geheimgehouden zou hebben.

Uit een rapport dat in januari werd gepubliceerd, blijkt dat er meer dan 15.000 New Yorkers zijn gestorven in de rusthuizen. Het ministerie van Gezondheid van de staat New York had tot dan echter volgehouden dat er maar iets meer dan 8.500 doden waren gevallen.

Cuomo gaf achteraf toe dat de rapportering van het aantal doden in de rusthuizen "vertraging" had opgelopen, maar beweerde wel dat het totale aantal doden in de staat New York altijd accuraat weergegeven is. Een Amerikaanse krant kon echter beslag leggen op een privégesprek van een topmedewerker van Cuomo, waarin die toegaf dat het echte aantal doden in de rusthuizen geheimgehouden is omdat die data "tegen ons gebruikt kunnen worden".

Deze zaak, maar ook beschuldigingen over pestgedrag én de beschuldigingen van ongepast seksueel gedrag maken dat steeds meer Democraten Cuomo de rug toekeren of hem alvast niet meer in het openbaar steunen. "De gedetailleerde verslagen van Lindsey Boylan en Charlotte Bennet over seksuele intimidatie door gouverneur Cuomo zijn zeer ernstig en pijnlijk om te lezen", tweette Alexandria Ocasio-Cortez, Democratisch Afgevaardigde voor de staat New York. "Er moet een onafhankelijk onderzoek komen."

Meest gelezen