Apothekers leerden spuitjes geven: “Het was eens leuk”

Apothekers verkopen spuitjes, maar zo’n 150 apothekers leerden in Gent het voorbij weekend ook om die spuitjes zelf te geven. In geval van nood kunnen de apothekers inspringen in de vaccinatiecentra, mochten verpleegkundigen en dokters onvoldoende zijn om de bevolking in te enten tegen het coronavirus. Daarvoor kregen ze een theoretische en praktische opleiding. “Het was eens leuk”, vond een apotheker uit Eeklo.

Zelf spuitjes geven was nieuw voor de apothekers, want ze leren dat niet in hun opleiding. Nu is er wel een mogelijkheid om dat te leren, want als het nodig zou zijn, kunnen apothekers bijspringen in de vaccinatiecentra om de dokters en verpleegkundigen te helpen.

Leuk

 “Het was nieuw voor ons, maar wel eens leuk,” vond apotheker Bernard Brondel uit Eeklo. Hij legt uit dat hij in een ‘klas’ van 12 zat en dat ze daar volledig coronaproof eerst een opleiding kregen om te leren reanimeren. “Dat was niet nieuw, want dat zit wel in de opleiding en je kan dat ook elders leren.” Daarna leerden in totaal 150 apothekers in de provincie om de vaccins voor te bereiden en de spuitjes te zetten. “We zijn gewend van zalfjes en pillen te bereiden in de apotheek, maar vaccins, dat doen we gewoonlijk niet.” De apothekers hebben op het einde van de dag een test moeten afleggen om te tonen dat ze het konden. “Ik heb niemand gezien die het niet kon, dus we zullen wel een attest krijgen dat we geslaagd zijn”, lacht apotheker Brondel.

Apothekerstaak

Volgens de apotheker uit Eeklo past spuitjes zetten wel bij de taken van de apothekers. Hij wijst erop dat de apothekers vanaf het begin bij de pandemie betrokken waren toen er een tekort was aan handgel en beschermingsmateriaal. Dat de sector nu verder bij de vaccinaties wordt betrokken vindt hij een goede zaak. 

Wetgeving

De wet verbiedt dat apothekers vaccins toedienen, maar vorig jaar kwam er voor de pandemie een noodwet die zegt dat ze dat wel mogen doen als er tekort is aan vaccinatoren. Ook kinesisten zouden dat dan bijvoorbeeld mogen doen. Daarom zijn de apothekersverenigingen al begonnen met de opleidingen. “Dan zijn we klaar voor als het zover komt. Nu staan we nog op de reservelijst.” 

Meest gelezen