Videospeler inladen...

Nieuwe aanklacht tegen afgezette Myanmarese regeringsleider Aung San Suu Kyi, gisteren bloedigste dag sinds staatsgreep

In Myanmar is de door het leger afgezette regeringsleider Aung San Suu Kyi opnieuw voor de rechter verschenen. Er werden meteen twee nieuwe aanklachten tegen haar geformuleerd. Aung San Suu Kyi zit al een maand gevangen, sinds de staatsgreep begin februari. Volgens haar advocaat verkeert ze in goede gezondheid.

Aung San Suu Kyi werd begin februari afgezet door het leger en gevangengenomen. Vandaag is ze - via videoconferentie - voor de tweede keer voor de rechter verschenen. Daar werden meteen twee nieuwe aanklachten tegen haar geformuleerd. Zo wordt ze er onder meer van beschuldigd informatie te hebben verspreid die angst en onrust kan veroorzaken, op basis van een oude strafwet uit de koloniale periode.

Bij een vorige zitting werd Aung San Suu Kyi ervan beschuldigd de coronamaatregelen te hebben geschonden. Een andere aanklacht luidde dan weer dat ze illegaal walkietalkies het land heeft binnengebracht, waardoor ze de in- en uitvoerwetgeving zou hebben geschonden.

Aung San Suu Kyi (75) is al verschillende keren democratisch verkozen, maar wordt nu dus al een maand vastgehouden in haar eigen huis. Volgens haar advocaat verkeert ze in goede gezondheid.  Begin februari pleegde het leger een staatsgreep omdat er bij de parlementsverkiezingen van november gefraudeerd zou zijn, wat echter door de kiescommissie ontkend wordt. De partij van Aung San Suu Kyi won die overtuigend.

Sindsdien komen aanhangers van Aung San Suu Kyi op straat om haar vrijlating te eisen. Het leger treedt steeds hardhandiger op om de betogers in te tomen. Bij die confrontatie vielen gisteren verschillende doden. Volgens de Verenigde Naties kwamen minstens 18 mensen om het leven. Sommige media hebben het over bijna 30 doden. Het was in elk geval de bloedigste dag sinds de staatsgreep. Niettemin wordt ook vandaag weer geprotesteerd.

Aung San Suu Kyi zit niet voor de eerste keer gevangen. De voorbije decennia onderging ze meermaals hetzelfde lot, in een cel of haar eigen huis. In 1991 won ze de Nobelprijs voor de Vrede voor het vreedzaam protest tegen de militaire junta die al sinds begin jaren 60 aan de macht is.

Na versoepelingen door het leger en vrijere verkiezingen was ze sinds 2015 de facto de regeringsleider van het land, al mocht ze officieel niet zo genoemd worden omdat haar kinderen de Britse nationaliteit hebben. Bij de Myanmarezen is ze nog altijd heel populair, zo bleek uit de jongste verkiezingen. Internationaal kreeg ze de voorbije jaren wel veel kritiek wegens de onderdrukking van de Rohingya in haar land, een moslimminderheid in het overwegend boeddhistische Myanmar.

Wie is Aun San Suu Kyi? Kom het hier te weten in 1 minuut:

Videospeler inladen...

Bekijk hieronder het verslag uit "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen