Bendejournaliste Hilde Geens: "Vondst Ingram of andere Bende van Nijvel-wapens kan voor doorbraak zorgen"

Het federaal Parket heeft bij een West-Vlaams bedrijf, dat zorgt voor attributen zoals wapens voor film- en tv-producties, een zeldzaam Ingram-machinepistool in beslag genomen. Het parket onderzoekt nu of het dat wapen kan linken aan de Bende van Nijvel. Bendejournaliste Hilde Geens uit Kortenaken hoopt dat zo een wapen gevonden wordt. Ze legt bij Lennart Segers op Radio2 Vlaams-Brabant uit, waarom.

Het federaal parket heeft een Ingram-machinepistool in beslag genomen bij een bedrijf voor attributen voor televisie- en filmproducties. Het parket vermoedt een link met de Bende van Nijvel en wil alle Ingramgeweren in België onderzoeken. 

Bendejournaliste Hilde Geens vindt dat een goed idee. "De Bende heeft twee Ingrams gestolen bij een overval op wapenhandel Dekaise in Waver in 1982. De Bende heeft er een van gebruikt bij de meest bloedige overvallen in 1985 in Eigenbrakel, Overijse en Aalst. Speurders hebben me verteld dat "de Reus" met de Ingram schoot. De meeste slachtoffers werden doodgeschoten met een riotgun. De Ingram werd gebruikt om te schieten op al overleden slachtoffers door eerdere schoten. 

"Onderdelen van de andere gestolen Ingram zijn teruggevonden in de kanaalkom in Ronquières. Van dat Ingramtype zijn er maar vijf in België verkocht. Vier daarvan weten de speurders zitten. Het vijfde is in handen van de bende van Nijvel. Verschillende verdachten hadden een Ingram. Bouhouche, Beijer en Haemers hadden een Ingram net als wapenhandelaar Juan Mendez.  De meeste daarvan zijn verkocht of verdwenen."

Ik hoop dat iemand Bendewapens vindt op zolder, in een kelder of een garage. Ze kunnen zorgen voor dé doorbaak in het dossier. 

Bendejournaliste Hilde Geens

Kleinkinderen van verdachten

Het onderzoek naar de Bende van Nijvel duikt af en toe weer op de media. De Bende is nu ook bekend bij een groep jongeren, die zelf geboren zijn na de feiten, door de populaire podcast De Volksjury. 

"Een hele goede zaak", vindt Hilde Geens. "Ik heb nu zelf te maken met kleinkinderen van slachtoffers en van verdachten. Ik hoop dat die laatsten ooit willen praten. Ze hebben me al vaker benaderd, maar haken altijd op het einde af. Ik ben er zeker van dat ze meer weten en dat er in die families verhalen en feiten rondgaan die worden verzwegen. Elke aandacht, zoals nu met de zoektocht naar die Ingrams, is goed voor het Bendedossier. Ik blijf hopen dat mensen, en dan kijk ik vooral naar die kleinkinderen, willen getuigen. Het gaat om feiten die nooit bij justitie zijn geraakt."

Meest gelezen