Burgemeester Frank Gys van Wommelgem draaide drie maanden mee in de zorg: "Op de werkvloer merk je pas wat er buiten wordt beslist"

De burgemeester van Wommelgem, Frank Gys (N-VA), combineerde drie maanden zijn politieke job met vroege shifts in het Middelheimziekenhuis. Gys vond dat hij niet aan de zijlijn kon blijven staan toen er een oproep kwam naar helpende handen in de zorg. Zijn vergoeding gaf hij voornamelijk aan verschillende goede doelen. Gys doet voor het eerst zijn verhaal op Radio 2 Antwerpen.
 

Volgens Gys is er een groot verschil tussen de eerste en de tweede coronagolf. "Bij de eerste golf moesten we onze organisatie en dienstverlening en wat er kon aan activiteiten volledig omgooien. Bij de tweede golf moesten we de bestaande draaiboeken grotendeels gewoon opnieuw gebruiken. Er was toen wel een grote opflakkering van het aantal besmettingen, vooral eind oktober.  Dan kwam er een oproep vanuit de ZNA-ziekenhuizen om de zorgsector te komen ondersteunen. Ik heb me daarvoor ingeschreven en heb dan drie maanden met de vroege shifts op de afdelingen neurologie en gastro-enterologie van het Middelheimziekenhuis gewerkt."
 

Drie maanden lang een dubbele shift en weinig tijd voor het gezin

Gys begon om 7u 's morgens en zijn dienst liep tot 15u. Dan moest hij snel naar huis om aan zijn job als burgemeester te beginnen. De online-vergaderingen duurden vaak tot 22u 's avonds. Drie maanden lang een dubbele shift met weinig tijd voor het gezin. Dat probeerde Gys in het weekend te compenseren.
 

Ik denk dat een groot deel van de tweede golf vermeden had kunnen worden, als de politiek andere beslissingen had genomen aan het begin van de zomer
Frank Gys (N-VA), burgemeester Wommelgem

Voor Frank Gys waren er twee redenen om aan de slag te gaan in het Middelheimziekenhuis. "Ik heb een opleiding als kinesitherapeut gehad. Tijdens mijn studies heb ik zo ook een tijdje in ziekenhuizen meegedraaid. Voor mij was er dus geen drempelvrees naar een ziekenhuisomgeving toe. Anderzijds zag ik het een beetje als een voorbeeldfunctie vanuit de politiek. Ik denk dat een groot deel van de tweede golf vermeden had kunnen worden, als de politiek andere beslissingen had genomen aan het begin van de zomer. Toen kon het niet op met de versoepelingen. Dat was vragen om miserie. Op de werkvloer van de ziekenhuizen merk je wat er buiten het ziekenhuis wordt beslist."
 

Goede doelen gesteund

Gys deed het werk in het ziekenhuis niet onbezoldigd, maar het grootste deel van het geld ging naar goede doelen. "Ik heb altijd een zwak gehad voor de Cliniclowns. Het was dan ook heel prettig om van hen een kaartje te krijgen om me te bedanken. Ik heb ook een gift gedaan aan Moeders voor Moeders, Make-A-Wish en Tele-Onthaal." Gys doet zijn verhaal voor het eerst op Radio 2 Antwerpen. Weinig mensen waren op de hoogte van zijn werk in het ziekenhuis. "Enkel de leden van het schepencollege en het managementteam van de gemeente waren op de hoogte, omdat zij ook hun agenda moesten aanpassen. Nu wil ik het vertellen omdat de periode achter de rug is."
 

Meest gelezen