familie Pirard

Kwart van burgemeesters kampt met coronakilo’s, burgemeester van Heers spant de kroon met 15 kilo in 1 jaar

Kristof Pirard, de burgemeester van Heers (VLDUMONT), kwam het afgelopen jaar maar liefst 15 kilo bij. Dat gaf hij toe in de rondvraag die Radio 2 samen met het Centrum voor Lokale Politiek van de UGent deed bij alle Vlaamse burgemeesters. "Maar ik ben niet van plan om die kilo's te houden", benadrukt hij. Pirard is lang niet de enige die de afgelopen maanden wat zwaarder werd.  Eén op de 4 Vlaamse burgemeesters is bijgekomen het afgelopen crisisjaar, gemiddeld een kilo of 3. 

Kristof Pirard, burgemeester van Heers, heeft een druk leven. Hij combineert het burgemeestersschap met een voltijdse baan. Hij slaapt gemiddeld 4 uur per nacht en hij heeft een jong gezin met 4 kinderen. "Ik snoep nogal graag en door zoveel thuis te werken, dook ik iets gemakkelijker in de kast  om iets te eten", bekent hij. 

Maar de burgemeester is zijn leven aan het beteren. "Ik heb de hulp ingeroepen van een diëtiste. Ik heb nu een schema waaraan ik me zoveel mogelijk probeer te houden."

Om meer te bewegen, fiets ik elk weekend langs alle wegenwerken in de gemeente

Luc Wouters, burgemeester van Lummen

Pirard is intussen ook gestart met joggen. Maar Luc Wouters (CD&V), de burgemeester van Lummen en in een vorig leven scheidsrechter in de hoogste voetbalklasse, heeft nog een tip voor zijn collega. "Ik fiets elk weekend langs alle wegenwerken in mijn gemeente. Zo ben ik van alles op de hoogte en heb ik er al snel een ritje van 30 à 40 km opzitten. Al geeft de burgemeester van Lummen wel toe dat hij zelf ook 3 kilo is bijgekomen. "Maar het is mijn bedoeling om terug te zakken naar mijn competitiegewicht."

"Ik ben een stresseter"

Bij de Antwerpse burgemeesters zijn er 12 die durven toegeven dat ze toch ook wat kilo's zijn bijgekomen tijdens de coronacrisis. "Er is bij mij zo'n 8 kilo bijgekomen", zegt Bart Seldeslachts (N-VA), de burgemeester van Kontich. "Ik ben nogal een stresseter, en op momenten dat het niet goed ging met de coronacijfers, greep ik vaker naar iets om te eten. Niet gezond en niet slim, maar het is wat het is."

Seldeslachts zegt dat hij ook is bijgekomen door meer thuis te werken. "De koelkast is dichtbij en dan neem je al sneller iets om te eten. Mijn echtgenote kookt nu ook vaker voor mij, en ze kookt erg lekker."

West-Vlaanderen is koploper

De meeste burgemeesters met coronakilo’s komen uit West-Vlaanderen. Daar is 1 op de 3 burgemeesters bijgekomen. Burgemeester Ward Vergote (Visie) van Moorslede spant de kroon met 12 kilogram. “Het is geen prettig gevoel, maar ik voel me wel niet slecht. Ik weet ook dat met een kleine inspanning de kilo’s er zo weer afvliegen”, zegt burgemeester Vergote. Hij bewees dat al eind 2019. Toen ging hij samen met burgemeester Bart Tommelein (OpenVLD) van Oostende en de Izegemse burgemeester Bert Maertens (N-VA) de uitdaging aan om af te vallen. Hij verloor toen maar liefst 19 kilogram. “Ik heb een kleerkast met 4 maten. Als ik te dicht bij de rand van mijn kast kom met de grootste maat, moet ik opletten. Ik ga echt geen grotere kledij kopen.”

(lees verder onder de foto)

De burgemeester heeft tijdens corona ook een nieuwe keuken met een extra grote koelkast laten installeren. “Ik moet leren om vooral ’s avonds niet altijd in die koelkast of de chocoladekast te zitten. Zelfs koude spruiten eet ik dan gretig op.” Ward Vergote heeft wel goeie voornemens: “Ik wil vanaf nu weer meer dan 1 keer per week sporten.”

Andere burgemeesters vielen net af door coronacrisis

Maar veel burgemeesters zijn ook net meer gaan bewegen en gezonder gaan eten. Luc Van Hove (CD&V), de burgemeester van Zandhoven bijvoorbeeld: "Ik ben zo'n 8 kilo kwijt. Wij hebben 5 bruisende deelgemeenten die, toen er nog geen corona was, allemaal wel iets organiseerden in het weekend, vaak met eten erbij", zegt Van Hove. "Ik ging van vrijdagavond tot zondagavond overal naartoe. Mosselen eten, pannenkoeken, appelbeignets, noem het maar op. En daar moet je dan ook nog eens alle recepties bijrekenen met jubilarissen en trouwers. Dat valt allemaal weg en daarom ben ik ook zoveel afgevallen. Maar het is nog niet helemaal "Luc Light", mijn burgemeesterssjerp zakt nog niet van mijn buik." 

Ook Kris Poelaert, burgemeester van Herne (CD&V) staat 8 kg scherper: "Als burgemeester heb je nu inderdaad geen eetfestijnen en pensenkermissen meer", zegt hij. "Dat maakt dat we nu meer tijd hebben. Ik vul die vrije tijd in met sporten. Ik ga bijvoorbeeld vaak met de fiets naar het gemeentehuis en af en toe ga ik ook lopen."

Andere burgemeesters zijn misschien meer verwend door hun vrouw dan ik

Kris Poelaert, burgemeester van Herne

En Poelaert is ook meer op zijn voeding gaan letten. "Ik hoor dat de meeste van mijn collega-burgemeesters zijn bijgekomen. Waarschijnlijk zijn die door hun partner meer in de watten gelegd dan ik (lacht). Want mijn vrouw geeft mij sinds het begin van corona een gezond ontbijt en ze tikt me ook af en toe op de vingers. Daardoor sta ik er nu ook meer bij stil dat ik gezonder moet leven, vroeger at ik soms snel iets in de auto maar ik probeer nu meer te genieten van mijn eten. Ik voel me daardoor ook veel beter, zowel fysiek als mentaal", besluit hij. 

Meest gelezen