Videospeler inladen...

Cirkels op Gents Sint-Pietersplein moeten jongeren de afstandsregels laten respecteren

Stad Gent gaat 100 krijtcirkels tekenen op het Sint-Pietersplein, zodat studenten er coronaveilig van de zon kunnen genieten. Dat is nodig want vorige week moest de politie verschillende keren tussenkomen, omdat er te veel jongeren samen kwamen op het Sint-Pietersplein. "Gent is en blijft een studentenstad. We begrijpen dat ze het moeilijk hebben", zegt Schepen van Jeugd Elke Decruynaere (Groen).

Vorige week moest de politie in Gent nog verschillende keren tussenkomen, omdat er te veel jongeren samen kwamen op het Sint-Pietersplein. Het plein ligt in de studentenbuurt, en jongeren kwamen er feesten. Op een bepaald moment waren ze zelfs met 1000.  

De coronaveilige cirkels komen er op vraag van de studenten zelf. "We willen niet bij de pakken blijven zitten en gaan daarom verder in overleg met de Stad Gent om samen acties op te zetten en deze situatie draaglijker te maken", zegt voorzitter van de Gentse studentenraad, Maarten Buytaert.

Het is aan de studenten om te tonen dat ze hier verantwoordelijk mee kunnen omgaan

Mathias De Clercq (Open VLD), burgemeester van Gent

Burgemeester Mathias De Clercq (Open VLD) zag het nieuwe initiatief wel zitten. "De meeste studenten houden zich goed aan de richtlijnen. We willen hen absoluut het vertrouwen geven om op een coronaveilige manier in kleine groepjes samen te komen. Het is aan de studenten om te tonen dat ze hier verantwoordelijk mee kunnen omgaan", waarschuwt De Clercq.

Cirkels voor 4 mensen

Bij Schepen van Jeugd, Elke Decruynaere (Groen), klinkt een soortgelijk geluid: "Gent is en blijft een studentenstad. We begrijpen dat ze het moeilijk hebben en erkennen dat ook. Als stad vertrouwen we onze studenten, en we blijven met hen in gesprek gaan over wat wel mogelijk is en hoe we dat op een veilige manier kunnen organiseren."

In totaal zou het gaan om zo'n 100-tal coronaveilige cirkels, met elk een diameter van 6 meter. De cirkels zijn bedoeld voor 4 personen. De verschillende cirkels zullen gescheiden worden door een afstand van 4 meter. 

Bekijk hieronder het verslag uit "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen