Andrejs Zemdega

Coronahuwelijk in gevangenis Merksplas: "Geen intiem moment, wel quarantaine na ceremonie"

In de strafinrichting van Merksplas is voor het eerst sinds corona een gedetineerde in het huwelijksbootje gestapt. "Eigenlijk raden we onze gevangenen af om nu te trouwen", zegt gevangenisdirecteur Serge Rooman op Radio 2 Antwerpen. "Enkel een kus kon. In plaats van een intiem moment volgt nu een quarantaine."

In de gevangenis van Merksplas is vorige week een gedetineerde in het huwelijksbootje gestapt, en dat is in deze tijden uitzonderlijk. "We raden onze gedetineerden meestal af om te trouwen tijdens corona. Ze mogen normaal gezien geen fysiek contact hebben met iemand van buitenaf", zegt Serge Rooman, de directeur van de strafinrichting in Merksplas. "Met dit koppel was het anders. We hebben lang overlegd. De gedetineerde ging akkoord met een vrijwillige quarantaine van 7 dagen gevolgd door een coronatest."

Normaal trakteren we op taart, nu kregen ze enkel een flesje non-alcoholische champagne

Serge Rooman, gevangenisdirecteur Merksplas

Geen intiem moment

Op die manier was fysiek contact wél mogelijk. "De plechtigheid vond plaats in de gevangenis zelf. Er zijn ringen uitgewisseld, een kus en een knuffel maar meer niet. Meestal wordt een trouw bij ons gevolgd door een intiem moment maar dat is nu onmogelijk", zegt Serge Rooman in "Start Je Dag". "Corona is voor iedereen ook in de vrije wereld een zware noot om kraken. Maar zeker in de gevangenis weegt het door. De gedetineerden hebben hun partner al maanden aan een stuk niet meer kunnen aanraken." 

Plexiglas in Wortel

Volgens Gazet van Antwerpen was de trouwerij in Merksplas de eerste in een Belgische gevangenis sinds de coronacrisis. Maar dat bericht klopt niet. In het naburige Wortel was er afgelopen zomer al een coronahuwelijk van een gedetineerde, zij het zonder fysiek contact. "Op 17 juli mocht ik twee vijftigers trouwen in de gevangenis", laat Hoogstratens burgemeester Marc Van Aperen (Hoogstraten Leeft) weten aan Radio 2. 

"Een heel emotionele gebeurtenis voor bruid en bruidegom, maar ook voor mij en de ambtenaar van de gemeente die me begeleidde." In Wortel was van kussen en knuffels geen sprake. "Er waren ringen en emotionele speeches maar geen fysiek contact. Tussen het echtpaar stond een scherm van plexiglas."

Meest gelezen