Videospeler inladen...

Digitale meter én zonnepanelen? Dan mag die meter vanaf vandaag niet meer "terugdraaien"

Wie zonnepanelen heeft én al een digitale meter in huis heeft, kan sinds middernacht niet meer genieten van de (virtueel) terugdraaiende teller. Het arrest van het Grondwettelijk Hof dat het Vlaamse principe van de terugdraaiende teller vernietigt, is namelijk vandaag gepubliceerd in het Staatsblad. Daarmee is het arrest officieel van kracht.

Op deze zonnige maandag vervalt voor de ongeveer 101.000 eigenaars van zonnepanelen die al een digitale meter hebben, het systeem van de virtueel terugdraaiende teller.  

Zoals half januari al verwacht werd, is vandaag in het Staatsblad het arrest van het Grondwettelijk Hof gepubliceerd dat de Vlaamse compensatieregeling naar de prullenbak verwijst. 

Netbeheerder Fluvius heeft - net als andere dagen - om middernacht alle digitale meterstanden opgenomen. Die zullen nu door de energieleveranciers gebruikt worden om een afrekening te maken, die over een aantal weken in de bus zal vallen. Eventuele overschotten verdwijnen, want de digitale tellers worden op nul gezet.

Stroom verkopen

Wie een digitale meter en zonnepanelen heeft, kan beter ook contact opnemen met een energieleverancier om een terugleveringscontract af te sluiten.  Je kan nu geld krijgen voor de elektriciteit die je zonnepanelen produceren. Als je een digitale meter hebt, valt tegelijk ook het prosumententarief weg en moet je dus niet meer betalen omdat je stroom op het net zet.

Voor wie nog een analoge teller heeft, verandert er voorlopig nog niets: je teller blijft gewoon terugdraaien als je meer stroom produceert dan verbruikt. Dat voordeel zal pas verdwijnen als de oude meter vervangen wordt door een digitale meter.  

Als je nog zo'n oude meter hebt, kan je nog tot begin 2025 aan netbeheerder Fluvius laten weten dat je geen digitale meter in huis wil.  Maar bel nu niet meteen naar Fluvius om dit te vragen. Fluvius zal namelijk altijd eerst contact opnemen als het een meter komt vervangen. 

Mensen met zonnepanelen kunnen dan aan Fluvius laten weten dat ze nog geen digitale meter willen. Let wel: wie nu zonnepanelen laat installeren of al 15 jaar een terugdraaiende teller heeft, kan geen uitstel vragen. Overigens moet deze gunst ook nog de wettelijke toetsing doorstaan.

Bekijk hieronder het verslag van "Het Journaal" en lees voort onder de video:

Videospeler inladen...

Nieuwe regeling

Het Grondwettelijk Hof vernietigde op 14 januari de Vlaamse regeling rond de (virtueel) terugdraaiende digitale elektriciteitsmeter. 

Door dit arrest kunnen eigenaars van zonnepanelen met een digitale meter niet 15 jaar lang rekenen op de voordelen van de terugdraaiende teller, zoals hun eerder was beloofd door de Vlaamse regering. De ongebruikte stroom die eigenaars van zonnepanelen produceren, wordt zo niet meer automatisch afgetrokken van hun elektriciteitsfactuur. 

Omdat die beslissing lijnrecht inging tegen een belofte van de vorige Vlaamse regering, stemde de huidige regering in met een eenmalige premie voor zonnepaneleneigenaars die al een digitale meter hebben én voor zij die nog zo'n meter zullen krijgen. Voor een gemiddelde installatie bedragen de compensaties 1.300 à 1.700 euro. 

Deze nieuwe compensatieregel wordt nu uitgewerkt en moet natuurlijk ook weer wettelijk geregeld worden.

Meer informatie over de nieuwe regeling voor mensen met een digitale teller is hier te vinden.

Meest gelezen