Videospeler inladen...

Donorconferentie moet miljarden opleveren om hongerende bevolking van Jemen bij te staan, maar komt dat geld ook?

Meer dan honderd landen, ngo's en private hulpverleners houden vandaag een virtuele videoconferentie. Die moet meer dan drie miljard euro opleveren voor dringende voedselhulp aan het door oorlogen verscheurde Jemen. De helft van de Jemenieten wordt bedreigd door voedseltekorten en de kindersterfte is er dramatisch.

De conferentie is een gemeenschappelijk initiatief van de neutrale landen Zweden en Zwitserland en heeft de steun van de Verenigde Naties. Meer dan honderd landen, humanitaire organisaties en private donors nemen eraan deel. Gisteren heeft de Belgische regering alvast 5 miljoen euro uitgetrokken voor hulp aan Jemen. 

De Verenigde Naties hopen om 3,85 miljard dollar of ongeveer 3,18 miljard euro bijeen te halen voor dringende hulpverlening aan Jemen. Meer dan 16 miljoen mensen -zowat de helft van de bevolking- wordt daar behalve door oorlog en terreur bedreigd door voedseltekorten. Al jaren sterven daar kinderen door honger en die situatie wordt alsmaar erger. Volgens de VN kunnen dit jaar 400.000 kinderen jonger dan vijf jaar sterven in Jemen als er niet dringend hulp komt. 

De situatie is verergerd omdat veel landen vorig jaar de beloofde hulp voor Jemen niet hebben doorgestort aan de organisaties van de VN. Daardoor zijn er 300 gezondheidscentra in Jemen gesloten wegens gebrek aan financiering. Dus ook als er straks veel beloofd wordt, betekent dat nog niet dat dat geld ook effectief gestort wordt. 

Bemoedigend is wel dat de nieuwe Amerikaanse president Joe Biden zich om de kwestie van de hongersnood lijkt te bekommeren. Biden heeft de sjiitische Houthi-militie die een groot deel van Jemen (en het grootste deel van de bevolking) controleert, van de lijst met terreurgroepen geschrapt. Zijn voorganger Donald Trump had die Houthi's daar opgezet. Door die beslissing dreigde een groot deel van de bevolking van Jemen onder Amerikaanse sancties te vallen en dat is dus nu vermeden. (Lees verder onder de foto).

Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved.

Oorlogen zonder einde?

Jemen was al voor de oorlog het armste Arabische land en dat is de voorbije jaren niet beter geworden. Het land wordt verscheurd door tal van oorlogen tussen steeds meer partijen. 

Wat begon als een opstand van sjiitische stammen tegen het centrale bewind, leidde al snel tot een verbrokkelde oorlog waarbij de sjiitische Houthi's, soennitische milities, een afscheidingsbeweging in het zuiden en terreurgroepen zoals Al Qaeda en IS elkaar te lijf gingen. 

In 2015 kwam een Arabische coalitie met Saudi-Arabië en vooral troepen uit de Verenigde Arabische Emiraten tussenbeide, maar die slaagden er niet in om de Houthi's terug te dringen. De situatie zit muurvast: de Houthi's houden stand met steun van Iran en in de rest van Jemen is er nauwelijks nog iets dat voor een regering kan doorgaan. 

Behalve tekorten aan voedsel en medicijnen wordt Jemen ook geteisterd door ziekten zoals cholera en meer recent ook het coronavirus die de verzwakte bevolking in hun greep houden.

Bekijk hieronder het verslag uit "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen