Drie gemeenten in Denderstreek willen samen jongeren aan het werk helpen

Denderleeuw, Geraardsbergen en Ninove willen kwetsbare jongeren aan werk helpen. De jongeren vinden moeilijk de juiste weg om uit hun kwetsbare situatie te geraken. De gemeenten gaan samenwerken met jongerenorganisaties om hen daarin te begeleiden. Het is de bedoeling dat de jongeren genoeg zelfvertrouwen krijgen om bijvoorbeeld een opleiding te starten. Het einddoel is een job vinden. De steden willen samen ongeveer 1.000 jongeren tussen 18 en 30 jaar bereiken.

Drie gemeenten in de Denderstreek gaan samenwerken met jeugdorganisaties om de jongeren te begeleiden op een weg naar werk. Schepen voor sociale zaken Veerle Cosyns (CD&V) van Ninove weet dat er in de regio een groot aandeel kwetsbare jongeren zijn. Dat zijn jongeren die in een moeilijke situatie zitten omdat ze een opleiding niet hebben afgemaakt, of omdat ze drugsproblemen hebben, mentale problemen, of in té grote financiële nood zitten.

Samen met diensten en organisaties uit de gemeenten die die jongeren kennen, gaan de steden een traject uitstippelen dat uiteindelijk moet leiden naar een zoektocht naar werk.

Willen de jongeren hulp?

Het is soms moeilijk om die jongeren die in moeilijke situaties zitten te bereiken, weet de schepen. “We kennen er een aantal via het OCMW of via de VDAB, maar om de jongeren te bereiken waar we het nu niet van weten werken we samen met de jongerenorganisaties in de streek.” Volgens schepen Cosyns kunnen die organisaties helpen om die jongeren vertrouwen te doen krijgen in zichzelf en in de geboden hulp. “Veel instanties helpen jongeren wel, maar doen vanalles vóór hen, zonder samenspraak. Die jongerenorganisaties kunnen een traject opstarten in samenspraak met de betrokkenen zelf.”

Solliciteren is een eindpunt van de begeleiding. De 3 steden vinden het hele traject daar naartoe even belangrijk. Veerle Cosyns vindt dat er in het verleden te weinig rekening is gehouden met de problematieken van de betrokken jongeren om een doel als opleiding of werk te bereiken. “Als je hoofd vol zit met andere dingen dan is het vaak moeilijk om een opleiding af te werken, dat is begrijpelijk.”

Is er werk?

Er is heel wat werk mogelijk voor dat deel van de bevolking vindt de schepen. “Ik denk maar aan B-Post. Maar het is nodig om eerst vaardigheden onder de knie te krijgen voor je ze voor werk kan inschakelen, bijvoorbeeld de taal beter onder de knie krijgen.” 

De drie steden hopen samen een 1.000-tal jongeren tussen 18 en 30 jaar te bereiken. Ze werken samen omdat ze met dezelfde problematiek geconfronteerd worden. “Er is bijvoorbeeld heel wat armoede.” In het verleden zetten ze nog al projecten samen op stapel, onder meer tegen kinderarmoede. “Samenwerken helpt ook om subsidies binnen te halen.”

Meest gelezen