Eén op de 3 burgemeesters had gênant moment in onlinevergadering: "Vrouw van collega liep topless voor camera"

Eén op de 3 burgemeesters heeft al een grappig of gênant online moment meegemaakt. Dat blijkt uit een rondvraag van Radio 2 en het Centrum voor Lokale Politiek van de UGent bij alle burgemeesters naar aanleiding van 1 jaar coronacrisis. "Plots liep de vrouw van een collega, die ook in de onlinevergadering zat, topless voor de camera", lacht de burgemeester van Meulebeke, Dirk Verwilst (CD&V). 

Ongeveer een jaar geleden zette het coronavirus voet aan wal in ons land. Het heeft de manier van leven en werken veranderd. Vergaderen vanop afstand: bijna niemand is eraan ontsnapt, ook de burgemeesters niet. En dat levert soms grappige of gênante anekdotes op. Uit een rondvraag van Radio 2 blijkt dat een derde van de Vlaamse burgmeester al een gênant moment heeft meegemaakt. In West-Vlaanderen is dat zelfs de helft! Dirk Verwilst (CD&V) is één van hen. Hij is de burgemeester van Meulebeke.

"Ik weet het nog goed. Het was op een dinsdagochtend", lacht Verwilst. "Plots kwam de vrouw van een collega uit de bad- of slaapkamer. Ze had helemaal niets aan, behalve een onderbroek. Het grappige was: haar man had helemaal niets door. Plots viel de vergadering stil. De voorzitter van de vergadering wist eerst niet wat te zeggen, maar vroeg dan aan die collega om het videobeeld af te zetten. Hij heeft dat onmiddellijk gedaan. Meer nog: hij heeft de vergadering verlaten. Voor de mannen in de onlinevergadering was het wel een aangenaam moment. Een paar maanden later kwam ik hem toevallig tegen. Gelukkig kon hij er al mee lachen."

Ik had niet meteen door dat ze op het toilet zat, tot ze na het afleveren van de boodschap rechtstond en de nodige reinigingswerken deed

Wilfried Vandaele (N-VA), burgemeester van De Haan

Vergaderen op het toilet

Ook de burgemeester van De Haan, Wilfried Vandaele (N-VA), heeft al een paar grappige anekdotes op zak: "Een vrouwelijke collega uit het Vlaams parlement zat in een kleine ruimte tijdens de videovergadering. Ik had niet meteen door dat ze eigenlijk op het toilet zat, tot ze na het afleveren van de boodschap rechtstond en de nodige reinigingswerken deed", lacht Vandaele. "Daarna trok ze de naar beneden getrokken kledingsstukken weer naar boven en inspecteerde ze grondig de toiletpot. Daarna spoelde ze alles netjes door. Het was een bijzonder gênant moment voor haar. Als ik een tip mag geven: zet altijd je camera af als je niet aan het woord bent."

Lang, kort, kort

"Het is ook altijd handig om je geluid af te zetten als je niet aan het woord bent", gaat Vandaele voort. "Een collega-burgemeester van mij uit Oost-Vlaanderen zat in de gemeenteraad en terwijl er iemand aan het woord was, laat een eminent lid van de oppositie een wind. Het was, laat het ons zo zeggen, geen bescheiden windje. Het was een uit de kluiten gewassen "scheet" met flink wat decibels. Het was precies een code in morse: eerst een langgerekt geluid en daarna 2 korte stukjes. Lang, kort, kort, dus. Wat dat juist betekent in morse, weet ik wel niet", besluit de burgmeester al lachend.

In pyjama: "Ik dacht dat het niet opviel."

Ook burgemeester Johan Van Durme (CD&V) van  Oosterzele in Oost-Vlaanderen kan ervan meespreken, toen hij op een avond een online vergadering van het schepencollege had:  “Ik had net een douche genomen. Omdat het al avond was, dacht ik : ik ga mijn pyjama al aantrekken, dan kan ik na de vergadering snel in de zetel gaan zitten en nog een film bekijken. Ik dacht dat het een neutrale pyjama was, en dat niemand het zou merken. Maar tijdens de online-vergadering begonnen de vrouwelijke collega’s plots te lachen. Zij hadden meteen door dat ik mijn pyjama aan had. De strepen op mijn pyjama hadden me blijkbaar verraden. Ik vond dat heel erg gênant dat ik daar dus in mijn pyjama in het schepencollege zat. Ik heb nog gevraagd of ik andere kleren moest aantrekken, maar dat vonden ze niet nodig. Ze hebben eens goed met mij gelachen.”

Meest gelezen