Videospeler inladen...

"Nomadland" en "The crown" winnaars op Golden Globes, beste miniserie is "The queen's gambit"

De Golden Globes zijn uitgereikt, de prestigieuze Amerikaanse prijzen voor films en tv-series. Beste dramafilm werd "Nomadland", een film over Amerikanen die in busjes door de VS trekken. Ook twee populaire Netflix-series vielen stevig in de prijzen: "The crown", over het Britse koningshuis, werd de beste dramaserie. "The queen's gambit", over een vrouwelijke schaker, werd uitgeroepen tot beste miniserie.

De Globes waren door de coronapandemie een virtuele show vanop twee locaties, New York en Beverly Hills. En dat gaf al eens grappige of gezellig ogende taferelen. Door het digitale aspect met video-oproepen kon het publiek soms binnen in het huis kijken van tal van beroemdheden. "Actrice Jodie Foster zat met haar hond op de bank of Nicole Kidman met haar gezin", vertelt filmjournalist Lieven Trio in "De ochtend" (Radio 1).

Opvallende prijswinnaar dit jaar was de film "Nomadland". Naast beste drama werd die film ook geëerd met de prijs voor beste regie. Regisseur Chloé Zhao is de tweede vrouw in de geschiedenis van de Globes die in die categorie het beeldje verdient.

Regisseur Chloé Zhao was verrast en ontzettend dankbaar.

De beste komediefilm en prijs voor beste komedieacteur ging dan weer naar "Borat subsequent moviefilm" (foto) van Sasha Baron Cohen.

AFP or licensors

Ook twee bekende Netflix-series vielen in de prijzen. "The crown", over het Britse koningshuis, werd de beste dramaserie. Acteurs Emma Corin (foto) en Josh O'Connor, die in de serie prinses Diana en prins Charles spelen, werden beste actrice en acteur in een dramaserie. Gillian Anderson werd bekroond voor haar bijrol als Britse premier Margaret Thatcher.

2021 Handout

Daarnaast werd de veelbekeken "The queen's gambit", over een vrouwelijke schaakster, beste miniserie. Hoofdrolspeelster Anya Taylor-Joy (foto) werd bekroond als beste actrice in een miniserie.

© PHIL BRAY/NETFLIX/The Hollywood Archiv - creative.belgaimage.be

Acteur Chadwick Boseman (43) heeft postuum de prijs voor beste acteur gewonnen. Zijn vertolking van ambitieuze trompettist Levee in de toneelverfilming "Ma Rainey's black bottom" was een van de laatste acteerklussen die hij voltooide voordat hij afgelopen zomer stierf aan de gevolgen van darmkanker. Hij klopte zelfs genomineerd veteraan Anthony Hopkins. "Ik ben ervan overtuigd dat die Oscar voor Boseman er ook zit aan te komen", voorspelt Trio. Voor wie hem niet kent: Boseman is bij het grote publiek doorgebroken als Marvel-actieheld Black Panther. 

Het was zijn weduwe Taylor Simone Ledward die het beeldje aanvaardde. "Hij zou zijn ouders, voorouders en zijn geweldige team op de set bedankt hebben", reageerde ze zwaar geëmotioneerd.

Ook een pijnpunt, gebrek aan diversiteit bij de organisator. Er waren uiteraard grapjes over tijdens de show

filmjournalist Lieven Trio

Pijnpunt bij deze editie is alweer het gebrek aan zwarte leden bij de HFPA. 87 leden bepalen naar wie de prijzen gaan. "Al 20 jaar zit bij die 87 leden geen enkel zwart lid en dat kan je problematisch noemen in tijden van diversiteit. De Oscars hebben met hun Academy sinds 2015 een inhaalbeweging gedaan. Nu hebben de Globes ook een hashtag (#Globes #TimesUp). Er zijn uiteraard veel grapjes over gemaakt tijdens de show. Iemand zei "It's great to be black... euh back"",  aldus Trio. 

BELUISTER hier het volledige gesprek met filmjournalist Lieven Trio in "De ochtend":

Bekijk hieronder het verslag uit "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen