AFP or licensors

Israël beschuldigt Iran van aanval op Israëlisch vrachtschip nabij de Perzische Golf

Volgens de Israëlische premier Benjamin Netanyahu is Iran verantwoordelijk voor de explosie op een Israëlisch vrachtschip vorige week in de Golf van Oman. Daarbij vielen geen gewonden, maar Israël wordt nu wel betrokken in de toch al gespannen situatie in de Perzische Golf, zeker wat de veiligheid van de scheepvaart betreft.

Vorige vrijdag was er een explosie op het vrachtschip MV Helios Ray, dat onder de vlag van de Bahamas vaart, maar eigendom is van een Israëlische reder. Het schip was op weg van enkele havens aan de Perzische Golf richting Singapore en was in de Golf van Oman toen er plots een explosie was. Er vielen geen gewonden en het vaartuig kon veilig naar de haven van Dubai in de Verenigde Arabische Emiraten worden gesleept.

We geven Iran klappen in de hele regio

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu

Het is niet duidelijk wat de ontploffing veroorzaakt heeft, maar volgens Amerikaanse experten zijn er gaten geslagen in de romp van het schip net boven de waterlijn. Dat zou erop kunnen wijzen dat iemand mijnen heeft aangebracht.

Voor de Israëlische premier Benjamin Netanyahu is het duidelijk: volgens hem zit Iran achter de aanval op het schip. "Iran is de grootste vijand van Israël en ik ben vastbesloten om daar een einde aan te maken", aldus Netanyahu. Toeval of niet: kort na de aanval zijn pro-Iraanse milities in Syrië gebombardeerd. Volgens Israëlische media ging het om een vergelding voor de explosie op het schip.

Wij wijzen deze beschuldiging af, de veiligheid in de Perzische Golf is van groot belang voor Iran

Said Khatibzadeh, woordvoerder van het Iraanse ministerie van Buitenlandse Zaken

Iran ontkent intussen elke betrokkenheid bij de explosie, net als bij gelijkaardige ontploffingen op andere schepen eerder.

Israël is nu een belangrijke speler in de Golf

Premier Netanyahu had weliswaar geen bewijzen voor de Iraanse betrokkenheid bij de explosie, maar toont zich wel vastberaden. Dat heeft wellicht ook te maken met de komende verkiezingen in Israël, waar Netanyahu het opnieuw moet opnemen tegen zijn aartsrivaal, voormalig stafchef Benny Gantz. Een harde houding tegenover Iran kan wellicht een deel van het kiespubliek charmeren.

Er is echter veel meer aan de hand. Israël heeft vorig jaar verrassend diplomatieke contacten aangeknoopt met de Verenigde Arabische Emiraten en Bahrein -twee staten in de Perzische Golf- en met andere Arabische landen zoals Soedan. Vooral die link met de Emiraten (Abu Dhabi en Dubai) heeft Israël een belangrijke strategische en economische  voetafdruk verschaft in de Perzische Golf. Een van de bestaansredenen voor die nieuwe link is net de anti-Iraanse as in de Golf, die onder meer ook Saudi-Arabië omvat. Door de Hezbollah-militie in Libanon en het Assad-regime in Syrië staat Iran al langer bij de voordeur van Israël. Via de Emiraten sluipt Israël nu ook vlak bij Iran. 

Dat die Perzische Golf -het olievat van Azië en nu ook een financieel-economisch centrum- een kruitvat is, wist u al langer. De voorbije jaren zijn er overigens al vaker schepen in de regio op een gelijkaardige manier ontploft. Ook toen werd de schuld bij Iran gelegd, maar was er geen duidelijk bewijs. Dat was er ook niet in 2019 toen de belangrijkste olie-installaties van Saudi-Arabië beschadigd werden door raketaanvallen. Ook toen liepen de spanningen hoog op om daarna af te zwakken. Iedereen in de Golf heeft grote belangen en niemand heeft belang bij een groot open conflict. 

Kaart: de explosie deed zich voor in de Golf van Oman, net buiten de Straat van Hormuz die de Perzische Golf afsluit.

Meest gelezen