Radio 2

IVVO lanceert app om zwerfvuil aan te pakken: "Sinds corona stijgt de hoeveelheid zwerfafval"

De afvalintercommunale IVVO heeft een app gelanceerd om het zwerfvuil te helpen opruimen. Het is de "maand van de netheid" en daarom wordt in maart al voor de zevende keer een grote zwerfvuilactie gehouden. 200 verenigingen hebben zich al ingeschreven.

De vorige jaren werd het afval allemaal op 1 dag ingezameld, maar nu loopt de actie een hele maand. Via de Weplog-app kunnen de deelnemers een hele maand lang zwerfvuil opruimen. "Je kan de app gewoon downloaden en daarop kan je dan aanduiden wel traject je wil opruimen", legt Valentijn Despeghel, woordvoerder van het IVVO, uit. "Als je begint dan staat je traject rood gekleurd en als je klaar bent, dan krijgt het een groene kleur. Zo kunnen andere deelnemers zien dat dat traject al opgeruimd is." 

Maar ook op deze actie heeft corona een impact. "We stellen vast dat het afval langs de kant van de weg verhoogd is. Heel wat mondmaskers, ontsmettingsdoekjes, blikjes en ander afval belandt gewoon op straat. We moeten dus blijven investeren in deze problematiek", klinkt het. Een precieze oorzaak voor de stijging van het zwerfafval heeft het IVVO niet. "Het is wel zo dat we de laatste jaren een daling zagen in de hoeveelheid zwerfafval, maar sinds corona is er terug een stijging."

Of het vele wandelen een oorzaak is voor de stijging van de hoeveelheid zwerfafval, durf ik niet zeggen

Valentijn Despeghel, woordvoerder IVVO

Opruimen in community

Intussen werd er een extra module in de app geactiveerd, zodat je met meerdere mensen zwerfvuil kan gaan opruimen."Je kan bijvoorbeeld een gebied van 8 kilometer opsplitsen in 4 deelzones en in contact blijven met de anderen terwijl je opruimt", zegt Despeghel.

Beloning

Iedere vereniging die deelneemt aan de actie krijgt 200 euro van IVVO. "Iedere vorm van steun is welkom voor hen, ook onze steun", zegt de woordvoerder. Naast de beloning die elke vereniging krijgt, is de app op zich ook een enorme investering. "De gratis app kost ons elk jaar 7.500 euro. Maar dit zal uiteindelijk minder kosten dan dat het stadspersoneel het zwerfvuil elke dag moet opruimen."

Meest gelezen