Lerares uit Pelt testte een jaar geleden als eerste Limburgse positief op corona: “Geen haar op mijn hoofd dat er aan dacht dat ik besmet was”

Sabine, een lerares lichamelijke opvoeding in het Sint-Hubertuscollege in Pelt was de eerste patiënte in Limburg waarbij corona werd vastgesteld. Ze was er zelf door verrast. Ze voelde zich niet goed op het einde van de krokusvakantie, na een week skivakantie in Noord-Italië.  “Ik had nooit verwacht dat ik corona had, die kans was gewoon heel klein”, vertelt ze aan Radio 2 Limburg. 

“Tijdens onze vakantie hoorden we al enkele berichten over het coronavirus, maar toen ik me op het einde van de vakantie niet goed voelde, dacht ik gewoon nog dat het door de vermoeidheid kwam”, vertelt Sabine. Maar voor de zekerheid liet ze zich testen. En die test bleek na enkele dagen positief te zijn. 

Het virus had Sabine toen al goed te pakken. “De eerste week heb ik vooral in bed gelegen en ook de tweede week was het van mijn bed naar de zetel en dan terug naar bed. Pas in de tweede week kon ik eens even een paar stapjes in de tuin zetten en dan moest ik opnieuw in bed gaan liggen. Maar ook in de weken daarna was ik enorm vermoeid en had ik hoofdpijn, ik vond het ook mentaal erg moeilijk. Want al mijn energie was weg en iedereen dacht dat ik na enkele dagen weer beter zou zijn.”   

Quarantaine

Sabine ging uit voorzorg meteen in quarantaine. “Ik heb dat niet aangevoeld als een quarantaine, ik was te ziek om ook nog maar ergens naartoe te willen gaan. Mijn man is enkele dagen na mij ziek geworden. Mijn 2 zonen mochten niet naar school. Zij vonden dat de eerste dagen wel leuk, maar dat ging al snel voorbij. Omdat wij ziek waren, moesten ze zelf hun plan trekken, maar ze hebben dat ook heel goed gedaan.”

Omdat Sabine al 12 dagen niet meer op school was geweest, kon ze geen leerlingen of collega’s besmet hebben. “Gelukkig hebben we toen meteen op safe gespeeld en is Sabine meteen thuis gebleven en heeft ze zich onmiddellijk laten testen”, vertelt Eric Hendriks, de toenmalige directeur van het Sint-Hubertuscollege. “Zo hebben we kunnen voorkomen dat het virus zich via de school verder kon verspreiden.”

Plots waren we wereldnieuws, een eerste besmetting in Limburg en dan ook nog eens in een school

Eric Hendriks, toenmalig directeur Sint-Hubertuscollege

“Op woensdagvoormiddag om 11 uur kreeg ik te horen dat mijn collega besmet was en een uur later kreeg ik al telefoon van journalisten, van de kranten, de radio, televisie”, herinnert Hendriks zich nog. “Toen was die eerste besmetting groot nieuws. De eerste coronapatiënt in Limburg en dan ook nog eens in een school. Het was precies wereldnieuws. Op dat moment vond ik dat echt overdreven. En als je me toen gezegd zou hebben dat we een dikke week later de scholen moesten sluiten en dat er een lockdown zou aangekondigd worden, dan zou ik gevraagd hebben of je wel goed in je hoofd was.”  

Skiërs verketterd

Naderhand werden de Belgen die op skivakantie waren geweest tijdens de krokusvakantie met de vinger gewezen. Onterecht vindt Sabine. “Niemand had ons afgeraden om op skivakantie te gaan en ik denk dat toen niemand echt kon inschatten wat er aan het gebeuren was”, vertelt ze. “De week voor de krokusvakantie is ons volledige derde jaar nog gaan skiën”, vult Hendriks aan. “En er was werkelijk niemand die zich daar vragen bij stelde. Ik zag onlangs een terugblik in Terzake, met beelden over het begin van de crisis. Corona was iets ver weg in China en experts hadden het over een griepje.” 

Door voor hen te winkelen, pakte ik ook dat kleine beetje sociaal contact af

Lerares Sabine

Toen Sabine uiteindelijk genezen was, bleef ze heel bezorgd om haar ouders en de rest van haar omgeving. “Ik ging dan overal de boodschappenlijstjes ophalen en ging voor iedereen naar de winkel. Ik had dan toch al corona gehad en ik wou voorkomen dat mijn familie ook besmet zou raken.” Maar nu tijdens de tweede golf laat Sabine haar ouders toch weer zelf winkelen. “Ze komen voor de rest nergens. En door voor hen te winkelen, pakte ik ook dat kleine beetje sociaal contact nog af. Voor hen zijn dit ook kostbare jaren, hé.”  

Meest gelezen