Videospeler inladen...

Marokko schort vluchten van en naar België op: "Situatie in Marokko  verbetert, men probeert nu varianten te weren"

Marokko heeft vanaf middernacht alle passagiersvluchten van en naar België opgeschort. Op die manier wil het Noord-Afrikaanse land voorkomen dat besmettelijkere varianten van het coronavirus het land binnenkomen. De maatregel werd pas gisteravond laat aangekondigd. Op Brussels Airport zijn een 50-tal vluchten per week getroffen.

Marokko wil door het vliegverkeer stil te leggen, de besmettelijkere varianten van het coronavirus weren, zoals de Britse en Zuid-Afrikaanse variant. "De situatie in Marokko is eigenlijk sterk aan het verbeteren", legt correspondente Lotte Van den Bogaert uit in "De Ochtend". "En men probeert hier op alle mogelijke manieren die varianten buiten te houden."

De maatregel komt niet echt als een verrassing, aangezien eerder al het vliegverkeer met andere landen was stilgelegd. België is al het 13e land waarmee Marokko alle vliegverkeer opschort. Ook vluchten van en naar Italië zouden worden opgeschort, meldt de Marokkaanse nieuwswebsite Le360, die het nieuws over de Belgische vluchten naar buiten bracht. In december werden vluchten met het Verenigd Koninkrijk, Zuid-Afrika en Denemarken opgeschort. Op 19 januari verbood Marokko ook al alle vliegverkeer van en naar Australië, Brazilië, Ierland en Nieuw-Zeeland. Vorige week werden ook Nederland, Duitsland, Zwitserland en Turkije aan het lijstje toegevoegd.

Maar de timing was wel een verrassing. De maatregel werd pas gisteravond laat aangekondigd en ging bijna onmiddellijk in. Op Brussels Airport worden een 50-tal vluchten per week getroffen door het vliegverbod, van luchtvaartmaatschappijen Air Arabia, Royal Air Maroc en TUI. TUI had vanmorgen een vlucht naar Marokko en moest de reizigers vannacht in extremis nog een bericht sturen om te waarschuwen dat de vlucht niet kon doorgaan.

Nog meer landen?

TUI heeft intussen beslist om de vluchten van en naar Marokko alvast voor 3 weken op te schorten, tot en met 21 maart. Er is misschien wel nog een mogelijkheid om via Frankrijk te reizen, laat TUI weten, maar dat moet nog verder bekeken worden.

De kans bestaat evenwel dat Marokko ook vluchten van en naar Frankrijk zal opschorten. Marokko sloot zijn luchtruim namelijk al eens eerder volledig af. Een maatregel die opnieuw zou kunnen genomen worden. "Het ziet er een beetje naar uit dat het luchtruim voor meer en meer landen wordt gesloten, dus het is de vraag hoelang het nog gaat duren dat ook de vluchten met Frankrijk, Spanje, en de VS worden afgschaft", zegt Van den Bogaert. "Maar dat is een beetje koffiedik kijken omdat de beslissingen altijd zeer last minute worden genomen."

De vluchten van en naar Marokko die tot middernacht toegelaten waren, waren sowieso geen toeristische vluchten, aangezien alle niet-essentiële reizen door de Belgische overheid voorlopig verboden zijn. Wie naar Marokko reisde, kon dat alleen maar doen voor het werk of om onder bepaalde voorwaarden familie te bezoeken. Voor een begrafenis bijvoorbeeld.

Beluister het gesprek met Lotte Van den Bogaert in "De ochtend" op Radio 1:

Bekijk hieronder het verslag uit "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen