Museum 44

Nazi-kampbewaker opgepakt in de VS: "Mogelijk verantwoordelijk voor dood van gedeporteerden uit Meensel-Kiezegem"

In Oak Ridge, in de Amerikaanse staat Tennessee, is vorige week Friedrich Karl Berger opgepakt. De man, die intussen 95 is, werkte in de Tweede Wereldoorlog als nazi-kampbewaker in Neuengamme. Dat is het kamp waar ook 71 inwoners van Meensel-Kiezegem naar gedeporteerd werden. 63 van hen keerden niet terug.

Friedrich Karl Berger leefde sinds 1959 ondergedoken in het plaatsje Oak Ridge, in de Amerikaanse staat Tennessee. Tot hij vorige week werd ontmaskerd en opgepakt. Berger werkte op het einde van de Tweede Wereldoorlog als kampbewaker in Neuengamme, één van de concentratiekampen van de nazi's. Daar zijn net voor het einde van de oorlog ook 71 inwoners van Meensel-Kiezegem naartoe gebracht. Slechts acht van hen keerden levend terug. De vraag is nu of Berger ook mee verantwoordelijk is voor de dood van de mensen die niet terugkeerden. 

Eerste bekentenis

Berger is intussen overgebracht naar Frankfurt. Hij gaf intussen al toe dat hij als 19-jarige kampbewaker was geweest in Neuengamme. Maar hij voegde er meteen aan toe dat hij alleen maar bevelen uitvoerde. In Meensel-Kiezegem wordt de zaak van nabij opgevolgd. Want mogelijk was Berger betrokken bij de dood van één of meerdere van de 63 dorpsgenoten die het kamp niet overleefden. 

Moeilijk onderzoek

Tom Devos van Museum44, dat gebeurtenissen uit de oorlog voor Meensel-Kiezegem verzamelt, wil dan ook graag weten wat de rol van de man is geweest. "We weten niet wat die man specifiek gedaan heeft", zegt hij. "Wat we al weten is dat Berger bij de marine was, en niet bij de SS. Wilde hij dat doen of moest hij? Dat weten we natuurlijk niet. Maar we willen zijn verhaal graag horen." 

De zaak gaat in Meensel-Kiezegem over de tongen. "De gebeurtenissen van toen blijven nu, drie tot vier generaties later, nog altijd hangen. Er wordt nog altijd over gesproken. We kunnen uit het verhaal van Berger hopelijk nog wat leren, opdat zulke zaken nooit meer opnieuw zouden gebeuren", besluit Tom Devos. 

Meest gelezen