Nieuwe Turnhoutse rechtbank wil drugsverslaafden sneller uit de criminaliteit halen

Na Mechelen en Antwerpen krijgt ook Turnhout vanaf deze week een drugopvolgingskamer. Dat is een rechtbank specifiek bedoeld voor mensen die criminele feiten plegen omdat ze verslaafd zijn aan drugs. Bedoeling is om hen beter te begeleiden bij de aanpak van hun drugsprobleem en zo sneller uit de criminaliteit te halen.

 

Mensen die bereid zijn om te werken aan hun verslavingsproblematiek, worden naar de drugopvolgingskamer doorverwezen. "Hier zullen ze een jaar opgevolgd worden, samen met een justitiehuis. Op die manier hopen we dat ze hun verslaving onder controle krijgen en geen nieuwe feiten plegen. Als dat goed verloopt krijgen ze ook een mildere straf", vertelt Stéphanie Chomé, procureur van de afdeling Turnhout.

Bij de drugopvolgingskamer wordt er ook sneller hulpverlening ingeschakeld. "In het normale systeem wordt de hulpverlening pas na de veroordeling ingeschakeld.  Hier gebeurt dat al bij de dagvaarding. Dankzij die snelheid kunnen we het patroon van de verslaving en het plegen van feiten doorbreken", aldus Chomé.

Zware drugscriminelen, zoals dealers, komen niet in aanmerking voor de drugopvolgingskamer. Ze is enkel bedoeld voor mensen die feiten plegen omdat ze verslaafd zijn aan drugs.

Meest gelezen