BELIRIS - K.BURNAY

Noordgevel Sint-Katelijnekerk in Brussel wordt gerestaureerd

In Brussel is vandaag de restauratie begonnen van de noordgevel van de bekende Sint-Katelijnekerk. De noordgevel is de gevel aan de kant van de Vismarkt. Een ligging die mooie kiekjes oplevert, maar bij nader toezien was de gevel helemaal niet zo fotogeniek meer.

Beschadigde en met roet vervuilde stenen, planten die hier en daar tussen de voegen uitschieten: de noordgevel van de Sint-Katelijnekerk ziet er al lang niet meer goed uit. Maar daar komt nu verandering in. De stad Brussel gaat nu samen met Beliris de gevel restaureren. Beliris is de federale overheidsinstelling die met bouw- en restauratieprojecten de uitstraling van Brussel als nationale en internationale hoofdstad bevordert.

Ambachtslui

Voor de restauratie wordt een legertje van ambachtslui ingezet:  steenhouwers, schrijnwerkers, siersmeden en glazenmakers moeten de noordgevel zijn oude glorie teruggeven. De steenhouwers moeten de poreuze Gobertangesteen reinigen en herstellen. De glas-in-loodramen zullen de kerk een tijdje verlaten om door gespecialiseerde glazenmakers te worden hersteld. Schrijnwerkers zullen de houten deuren van het zijportaal renoveren. De siersmeden moeten alle smeedijzeren hekken herstellen of vernieuwen. 

Drie miljoen euro

Tot slot zullen de tuintjes rond de kerk kleiner worden gemaakt. Zo komt er meer ruimte vrij voor brede stoepen. De restauratie zal drie miljoen euro kosten. Ze zou in 2023 klaar moeten zijn. Beliris restaureerde in 2013 ook al de westgevel van de Sint-Katelijnekerk.

Meest gelezen