Oud stadskantoor in Hasselt wordt nieuwe broeihaard voor kunstenaars

Het oude administratieve centrum op het Groenplein wordt omgebouwd tot een gloednieuw cultuurhuis en kunstenwerkplaats. Het Hasseltse stadsbestuur diende daarvoor een officiële subsidie-aanvraag in bij het Fonds voor Culturele Infrastructuur van de Vlaamse Gemeenschap. “Dit wordt een broedplaats voor makers van kunst, theater, dans en muziek. Uniek in Hasselt”, aldus cultuurschepen Joost Venken (RoodGroen+).

“In tegenstelling tot het cultuurcentrum, waar de kerntaak programmeren en presteren is, zal de focus van deze kunstenwerkplaats op productie liggen”, verduidelijkt Venken. “Creatievelingen krijgen hier de kans om te groeien en om dingen uit te werken, en hun creaties nadien ook te tonen. Denk maar aan dans- of theatergezelschappen. Bovendien zullen we ook de audiovisuele kunsten mee integreren. Dit project zal leiden tot nog meer beleving en draagvlak voor cultuur terwijl we voorkomen dat talent onze provincie verlaat op zoek naar extra kansen of publiek.”

5 miljoen Vlaamse subsidies

Van de 8,5 miljoen euro die klaar ligt, voorziet Vlaanderen 5 miljoen. “Er zal kunnen geëxperimenteerd worden met kunst in een gebouw van 3.500 vierkante meter”, vervolgt burgemeester Stevan Vandeput (N-VA). “De voorbije maanden is gebleken dat dat een realisatie binnen de site Hemelrijk niet tijdig gegarandeerd kon worden binnen de door Vlaanderen vooropgestelde subsidietermijn van twee jaar."

De stad ging op zoek naar een alternatieve locatie  en koos voor de site van het voormalige stadskantoor op Groenplein. "Voorlopig lag er geen langetermijnplan voor deze locatie klaar. Het gebouw was bestemd om te verkopen maar daar zien we dus vanaf", klinkt het bij de burgemeester. "Door het cultuurhuis te realiseren in het hart van onze binnenstad, omgeven door alle troeven die het centrum van Hasselt rijk is, voegen we naast culturele invulling ook beleving en ontmoetingsplekken toe die inwoners en ondernemers ten goede komen. De opening zal, conform met onze afspraken met Vlaanderen, gebeuren voor het eind van 2025.”

Meest gelezen