Plannen voor woningen in en rond kasteel van Rijkel worden concreter: “Er is weer hoop”

De stad Borgloon werkt aan een nieuwe ruimtelijk uitvoeringsplan (RUP) voor het kasteel van Rijkel en de buurt er omheen. Buurtbewoners krijgen inspraak in die plannen, maar door de coronamaatregelen is dat overleg op de lange baan geschoven. De eigenaars willen in en rond het kasteel woningen bouwen.

“De eigenaars hebben zelf een architect aangesteld en er zijn nu plannen voor groepswoningen in en rond het kasteel”, vertelt burgemeester Eric Awouters (Open VLD – Stroop). “Maar om degelijke plannen te kunnen maken, willen we eerst een nieuw RUP, een nieuw plan voor de omgeving, opmaken. En de buurtbewoners krijgen daar inspraak in.” 

Om de plannen met de buurt te kunnen bespreken, moeten we echt ter plekke kunnen rondwandelen

Door de coronamaatregelen is het niet mogelijk om in groep op het terrein te gaan kijken. Daardoor heeft de opmaak van de plannen vertraging opgelopen. “Over zoiets kan je geen online-vergadering organiseren", gaat de burgemeester verder. "Ten eerste bereik je via de computer maar een beperkt deel van de inwoners. En je kan dan wel een plan tonen op het scherm, dat is toch niet hetzelfde als daar ter plekke rondwandelen en uitleg krijgen.“  

“Het kasteel is iets heel bijzonder voor de buurt daar”, beseft Awouters. "En ook voor de stad heeft het kasteel van Rijkel een grote uitstraling.” Maar intussen ligt het kasteel er al zo’n 20 jaar verlaten bij en moet het grondig opgeknapt worden. “Maar er is nu wel hoop”, besluit de burgemeester.

Meest gelezen