Extra controles om sluikstorters in natuurgebieden te vatten: “Vooral zwerfvuil aan banken is een probleem”

Sinds dit weekend is er meer controle op sluikstorters in natuurgebieden. Meer mensen zoeken de natuur op, maar niet iedereen houdt het proper. Volgens boswachter Bram Vereecken van de Kruibeekse polders zijn vooral bezoekers die de gebieden voor corona niet bezochten, het probleem: “Zij respecteren de regels niet”

Sinds de coronacrisis ligt er steeds meer zwerfvuil in natuurgebieden. Bezoekers vergeten vaak hun afval weer mee te nemen, of in de vuilnisbakken te gooien. En het probleem wordt groter, zegt boswachter Bram Vereecken van Polders van Kruibeke: “Het probleem is al een tijdje aan de gang. Met corona zoeken de mensen nu natuurlijk de natuur op, maar ze respecteren de regels niet."

Lokale toezichthouders zullen daarom in de toekomst nog vaker controles uitvoeren om sluikstorters te vatten. Dat komt er op initiatief van Vlaams minister van Natuur,  Zuhal Demir (NV-A). "Mensen mogen uiteraard genieten van de praal en pracht van onze natuur, maar wanneer ze hun afval zomaar achterlaten in de natuur moeten we daar op reageren”, zegt Demir. Wie betrapt wordt, riskeert een boete tot 100 euro. Bij ernstige inbreuken kunnen de boetes zelfs nog hoger oplopen.

Sluikstorters zijn vooral de mensen bij wie natuurgebieden vreemd waren voor corona

Boswachter Bram Vereecken, Polders van Kruibeke

Boswachter Vereecken heeft een vermoeden wie de meest voorkomende daders zijn in de Kruibeekse polders: “Sluikstorters zijn voornamelijk de mensen voor wie natuurgebieden vreemd waren voor corona. Vooral het zwerfvuil dat blijft liggen aan bankjes en struiken is een groot probleem.”

Steeds meer vrijwilligers worden nu ingeschakeld om na een mooie en zonnige dag afval te gaan ophalen. “Alleen al in Kruibeke zitten we met 25 vrijwilligers om al het zwerfvuil op te kuisen. Dat gaat dan voornamelijk over blikjes, mondmaskers en etensresten”, legt boswachter Vereecken uit.

Camera’s om daders te identificeren

Zwerfvuil is een probleem waar ook steden mee te kampen hebben. Zo heeft Gent al een half jaar camera's staan op plaatsen waar gesluikstort wordt. Volgens burgemeester Matthias De Clercq (Open VLD) beginnen die camera’s hun vruchten af te werpen: “Eind vorig jaar hebben we zo’n 11 sluikstorters kunnen identificeren, en zij zullen een fikse boete mogen betalen.”

Om de pakkans van sluikstorters te verhogen, zal stad Gent die camera’s ook blijven inzetten. Het zijn roterende camera’s, zodat we ze op verschillende plekken kunnen uitspelen. We zullen ook verder monitoren en evalueren of dat er moeten bijkomen”, besluit De Clercq.

Meest gelezen