Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved.

Eerste vaccins van Covax-programma toegediend in Ivoorkust en Ghana: "Drie maanden na rijke landen"

De president van Ghana is de eerste persoon die een vaccin heeft gekregen van Covax, een programma van de Verenigde Naties en hun partners dat ook ontwikkelingslanden toegang geeft tot vaccins tegen COVID-19. Dinsdag wordt meteen grootschaliger gevaccineerd. Dat gebeurde vandaag ook al in buurland Ivoorkust.

Covax is het internationale programma waarmee de Verenigde Naties en hun partners coronavaccins opkopen en herverdelen in arme landen. De eerste Covax-vaccins kwamen vorige week aan in Ghana in West-Afrika. Het gaat om 600.000 doses van AstraZeneca, geproduceerd in The Serum Institute in India.

De president van Ghana, de 76-jarige Nana Akufo-Addo, was de eerste die een Covax-vaccin kreeg toegediend. Hij zei dat hij zijn landgenoten wil laten zien dat het vaccin veilig is. "Het vaccin zal je dna niet veranderen, het plaatst geen volgapparaat in je lichaam en het maakt mannen en vrouwen ook niet onvruchtbaar", zei de president, in de hoop complottheorieën de kop in te drukken.

Dinsdag gaat dan het echte vaccinatieprogramma van start in Ghana. In  buurland Ivoorkust, dat 504.000 Covax-vaccins geleverd kreeg, was dat vandaag al het geval. Zorgpersoneel, leraren en politiediensten komen het eerst aan de beurt. Daarna volgen oudere mensen en risicopatiënten.

(lees door onder de foto)

Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved.

Nigeria, met 200 miljoen inwoners het meest bevolkte land van Afrika, wordt het derde land waar een Covax-vaccinatiecampagne wordt gelanceerd. Dinsdag komen daar bijna 4 miljoen vaccins aan. Tegen eind mei zullen naar verwachting 237 miljoen dosissen van coronavaccins klaar zijn voor verdeling in 142 armere landen. 

"Bemoedigend" maar ook "betreurenswaardig"

Topman van de Wereldgezondheidsorganisatie Tedros Adhanom Ghebreyesus noemt het bemoedigend dat er eindelijk is begonnen met het verstrekken van vaccins aan het medisch personeel in armere landen. Dat zei hij op een persconferentie, waar hij anderzijds niet naliet te vermelden dat het "betreurenswaardig is dat dit bijna drie maanden na het begin van de vaccinatiecampagnes in enkele van de rijkste landen gebeurt."

Tedros wees er voorts ook op dat het aantal coronabesmettingen wereldwijd weer aan het stijgen is, en dat na zes opeenvolgende weken van daling. "Dat is teleurstellend, maar niet verrassend", zei Tedros. De stijgende trend doet zich zowat overal voor. Enkel Afrika en de regio ten westen van de Stille Oceaan ontsnappen aan de evolutie. Tedros dringt er bij de internationale gemeenschap op aan niet enkel op vaccinaties te rekenen, maar om ook de belangrijkste basisregels op het vlak van hygiëne te blijven volgen.

"Productielocaties openen in ontwikkelingslanden"

De coronapandemie heeft de kloof tussen rijke en arme landen nog verder uitgediept. Dat wordt ook geïllustreerd door de toegang tot vaccins. Terwijl rijke landen massaal deals sluiten met grote farmabedrijven om voorraden voor zichzelf te reserveren, zijn arme landen afhankelijk van het Covax-programma. 

Om het wereldwijde tekort aan vaccins op te vangen, hebben Zuid-Afrika en India een voorstel gedaan bij de Wereldhandelsorganisatie (WTO), waarover maandag en dinsdag wordt gedebatteerd. Beide lande vragen bij de WTO een tijdelijke uitzonderingsmaatregel, die landen de mogelijkheid zou moeten geven om patenten van farmabedrijven tijdelijk op te heffen, zodat medische hulpmiddelen voor COVID-19 sneller en in grotere hoeveelheden kunnen worden geproduceerd. 

Het is niet toevallig dat India een van de drijvende krachten achter dat voorstel is. India is namelijk een van de grootste producenten van vaccins ter wereld. Het land is ook heel belangrijk voor de vaccinproductie voor zuiderse landen. Ook de vaccins die zijn geleverd aan Ghana en Ivoorkust werden geproduceerd door The Serum Institute in India.

De nieuwe topvrouw van de Wereldhandelsorganisatie, de Nigeriaanse Ngozi Okonjo-Iweala, trad vandaag aan. "Om de vaccinproductie te verhogen, moeten we samenwerken met farmabedrijven om productielocaties te openen in ontwikkelingslanden", zei ze op haar eerste dag in haar nieuwe functie.  

Meest gelezen