Archiefbeeld slechtvalken-sint-niklaas.be

Slechtvalken zijn terug in Sint-Niklaas: "Hopelijk raken ze niet verward door de werken aan de OLV-kerk"

Vandaag begint het broedseizoen van de slechtvalk en voor het 6e jaar op rij broedt er een koppeltje in de toren van de Onze-Lieve-Vrouwkerk in Sint-Niklaas. Er wordt op dit moment wel een stelling rond de toren gebouwd, voor dringende restauratiewerken. "Hopelijk raakt het koppel niet verward",  reageert Jan Rodts van Vogelbescherming Vlaanderen. Al verwacht hij geen grote problemen.

Al sinds 2015 brengt een koppel slechtvalken elk jaar met succes een aantal jongen groot in de toren van de Onze-Lieve-Vrouwkerk in Sint-Niklaas. Vandaag begint het nieuwe broedseizoen en het koppeltje is al meteen gespot in de toren. "Zaterdag heeft een collega het vrouwtje gezien via onze camera in het nestkastje", vertelt Jan Rodts van Vogelbescherming Vlaanderen. De organisatie heeft de camera's opnieuw geactiveerd, zodat je ook dit jaar het doen en laten van de slechtvalken kan volgen via een livestream. Het eerste ei wordt verwacht rond 1 april.

Werken aan de toren

Momenteel wordt een grote stelling rond de kerktoren gebouwd. "Recent zijn er brokstukken van de kerk naar beneden gevallen. De kerk moet dus dringend gerestaureerd worden", verduidelijkt Rodts. "We zijn bang aan het afwachten hoe het koppel zal reageren op die stellingen." Al verwacht Vogelbescherming Vlaanderen geen grote problemen. "We denken dat ze zich niet zo snel gaan laten afschrikken. Slechtvalken zijn heel honkvast. Er moet al heel wat gebeuren voordat ze hun nestje in de steek laten."

Er moet al heel wat gebeuren voordat een slechtvalk zijn nest in de steek laat

Jan Rodts van Vogelbescherming Vlaanderen

Ook de architect zal erop toezien dat de slechtvalken niet te veel gestoord worden tijdens de restauratiewerken. "Hij is heel begaan met de vogels en overlegt regelmatig met Vogelbescherming Vlaanderen. Daar zijn we hem heel dankbaar voor", besluit Rodts.

Archiefbeeld slechtvalken-sint-niklaas.be
kasto80

Meest gelezen