Radio 2

Standbeeld van Leopold II in Halle gaat van zijn sokkel en krijgt context 

Het borstbeeld van Leopold II in het Albertpark blijft, maar krijgt een nieuwe vorm met meer plek voor context.  Dat heeft Halle beslist door in gesprek te gaan met zijn inwoners en andere betrokkenen. Bij het koloniaal monument 'Hulde aan de pioniers' verderop in het park krijgt de natuur vrij spel met een overgroeiing van klimop.

De twee koloniale standbeelden kwamen deze zomer in opspraak bij de wereldwijde opstanden tegen racisme. Het borstbeeld van Leopold II werd toen beklad en van zijn sokkel geduwd. Halle haalde het beeld toen even weg, maar zette het later terug. Burgemeester Marc Snoeck (SP.A) legt uit dat hij niet wilde toegeven aan vandalisme, maar wel wilde praten met de Hallenaars. "Naar aanleiding van de protesten zijn wij in dialoog gegaan met onze inwoners en enkele belangenorganisaties, zoals Dekoloniseer Halle. Tachtig procent van de ondervraagden wilden de standbeelden behouden, maar wel met de nodige context", zegt Snoeck. 

We kunnen de beelden ook weghalen, maar dan wis je de geschiedenis
Burgemeester Marc Snoeck (SP.A)

Daarom blijven de beelden staan in het Albertpark, maar niet in hun huidige vorm. "We halen het borstbeeld van Leopold II van zijn sokkel. Zo halen we Leopold II dus letterlijk van zijn voetstuk en verheerlijken we hem niet meer. De plaats achter het beeld geeft ruimte voor duiding met foto's, tekst en een QR code voor meer informatie", vertelt de burgemeester. "We kunnen de beelden ook weghalen, maar dan wis je de geschiedenis. Het valt niet te ontkennen dat er tal van wandaden gebeurd zijn in die periode en wij willen die kritische duiding bieden voor inwoners en voorbijgangers." 

Ook het andere koloniale monument 'Hulde aan de pioniers' verderop in het park blijft niet hetzelfde. "Bij het tweede beeld gaan we de tijd en natuur hun werk laten doen en het laten overgroeien met klimop. Zo slokt het park uiteindelijk het beeld op." Halle pakt beide beelden aan bij de renovatie van het Albertpark. Die zou tegen de zomer van volgend jaar klaar moeten zijn. 

Meest gelezen