Straathoekverpleegkundige Ivo: "We merken meer mentale problemen bij dak- en thuislozen in Hasselt"

De straathoekverpleging van het Wit-Gele Kruis in Hasselt  wordt verlengd en ook uitgebreid. De dienst bestaat al 4 jaar en was de eerste in Vlaanderen. De verplegers werken vooral met dak- en thuislozen en andere kwetsbare mensen zoals verslaafden.  De verplegers dienen de eerste medische hulp toe op straat, maar veel dak- en thuislozen kampen ook met psychische problemen. 

Ivo Todts en zijn collega's trekken elke dag door de straten van Hasselt op zoek naar mensen in nood. " We kennen uiteraard de pleinen en plekken waar dak-en thuislozen te vinden zijn", zegt Ivo. "We gaan ook geregeld naar Café Anoniem en de winternachtopvang om daar de mensen te ontmoeten." 

Het is in de eerste plaats medische hulp die de straathoekverplegers bieden. Net zoals in de thuiszorg gaat het dan bijvoorbeeld om de verzorging van kleine wonden of hechtingen. "We proberen mensen die er erger aan toe zijn ook de stap te laten zetten naar huisartsen of andere medische voorzieningen", vult Ivo aan. 

We brengen de hulp tot op de straat

schepen Joost Venken

De stad Hasselt is de initiatiefnemer van het project van de straathoekverpleegkundige. "Het is een andere vorm van ondersteuning", vertelt schepen van Welzijn Joost Venken (Roodgroen+). "Er zijn hoge drempels voor dak- en thuislozen om aan te kloppen voor medische hulp. Dus willen we hiermee de hulp tot bij hen brengen."

Mentale problemen nemen toe

Ivo is psychiatrisch verpleegkundige en die kennis komt hem meer dan ooit van pas."We zien een explosie van complexe psychiatrische problemen. Wij bieden een eerste gesprek aan, of meerdere gesprekken. En we proberen de mensen dan naar een aangepaste hulpverlening toe te leiden." 

De straathoekverpleging bereikt zowat 120 mensen die dak- of thuisloos zijn en beantwoordt aan een grote nood. Daarom komt er ook versterking.  Hasselt zal nu kunnen rekenen op twee voltijdse straathoekverpleegkundigen en die krijgen steun van nog eens twee collega's zodat er elke dag het hele jaar rond zorg kan verleend worden.  

Meest gelezen