Radio 2

Te veel wandelaars, te weinig honden: dierenasiel uit Ieper schort wandelingen tijdelijk op

Het dierenasiel van Ieper laat momenteel geen wandelingen met honden meer toe, omdat de vraag te hoog is. “Ons asiel ligt mooi langs de vestingen en het aantal wandelaars neemt toe door corona en het mooie weer. Dat zorgt voor grote drukte en te veel mensen, die dicht bij elkaar staan aan de receptie”, zegt Guy Werquin, dierenarts en voorzitter van het asiel.

“Een leeg asiel is een goed asiel”, luidt de slogan van het dierenasiel van Ieper. En dat is nu bijna het geval daar. Sinds de coronacrisis is de vraag naar huisdieren enorm gegroeid. "Mensen voelen zich alleen en zoeken andere manieren om hun vrije tijd te besteden. Een huisdier is goed voor de mentale gezondheid, die nu onder druk staat", klinkt het in het asiel. "Ons asiel is op dit moment relatief leeg en dat doet ons plezier."

Grote afstanden

Mensen die een kat of een hond willen adopteren, leggen grote afstanden af om een dier in Ieper op te halen. "Ze komen soms van Limburg en Antwerpen naar hier", zegt de voorzitter van het asiel. "Sommige mensen komen zelfs speciaal naar hier enkel en alleen om te wandelen met asielhonden, maar dat hebben we nu tijdelijk stopgezet om samenscholingen te vermijden."

(Lees voort onder de foto)

Radio 2

Vrijwilligers wel welkom

"We zijn wel nog vragende partij voor extra vrijwilligers in het asiel zelf. Ook financiële giften blijven welkom. 2020 was een verliesjaar door de investering in een noodzakelijke interventiewagen om dieren op te halen, betere toegangscontrole aan het asiel en het wegvallen van inkomsten uit normale activiteiten. Ook de adoptiekosten worden groter, vooral voor katten, onder meer door een duurdere vaccinatie", besluit Werquin.

Meest gelezen