PHOTOLURE

Armeense premier Pasjinian bereid tot nieuwe verkiezingen om einde te maken aan aanhoudende spanningen

In Armenië, in de zuidelijke Kaukasus, komen zowel tegenstanders als aanhangers van premier Nikol Pasjinian op straat. Zijn tegenstanders verwijten hem niet daadkrachtig genoeg te zijn geweest in het conflict over het betwiste gebied Nagorno-Karabach. Pasjinian zegt nu dat hij bereid is tot nieuwe verkiezingen om een einde te maken aan de politieke spanningen in zijn land.

In het centrum van de Armeense hoofdstad Jerevan zijn er grote demonstraties van aanhangers én tegenstanders van premier Pasjinian, weliswaar op verschillende plaatsen. 

Een demonstratie van de oppositie.
PAN Photo

Tegenstanders van Pasjinian protesteerden ook al eerder op de dag.  Ze drongen binnen in het regeringsgebouw waar ze leuzen tegen de premier scandeerden en riepen om zijn ontslag. Ze verlieten het gebouw uiteindelijk, zonder dat het tot aanhoudingen kwam. Intussen zijn er opnieuw betogers op de been.  

En van de aanhangers van Pasjinian.
PAN Photo

Ook de aanhangers van de premier zijn met duizenden op straat. Tegenover de menigte verklaarde Pasjinian dat hij bereid is tot vervroegde verkiezingen, als de oppositie daarmee akkoord gaat. "Jullie zijn het die me het statuut van premier hebben gegeven, en alleen jullie kunnen het me weer afnemen", zei hij. 

Premier onder vuur

Nikol Pasjinian, een gewezen journalist, werd in 2018 tot premier verkozen na een geweldloze omwenteling in Armenië. Intussen bijna drie jaar later ligt hij onder vuur. 

Hij krijgt het verwijt niet daadkrachtig genoeg te hebben opgetreden toen het oude conflict over Nagorno-Karabach in september vorig jaar weer in alle hevigheid oplaaide. 

Na zes weken van hevige gevechten tekende Pasjinian een vredesakkoord, dat in Armenië op grote onvrede werd onthaald. Velen vonden en vinden vandaag nog steeds dat hij te veel heeft toegegeven aan buurland Azerbeidzjan.  

Sinds vorige week zijn de spanningen opnieuw opgelopen. De top van het leger kwam met een verklaring waarin het ontslag werd geëist van Pasjinian en zijn regering. De premier wilde daarop het hoofd van het leger opzij zetten, maar dat ontslag werd door de president geweigerd. 

Zes weken bloedige strijd in Nagorno-Karabach

In september vorig jaar laaide het oude conflict over Nagorno-Karabach weer in alle hevigheid op. Nagorno-Karabach is een betwist gebied in Azerbeidzjan waarvan de meerderheid van de inwoners van Armeense oorsprong is.

De Armeense bevolking in Nagorno-Karabach wil zich aansluiten bij Armenië en wordt daarin gesteund door de Armeense regering. In september vorig jaar viel Azerbeidzjan het gebied binnen. Na hevige gevechten van zo'n 6 weken waarbij duizenden doden vielen, kwam het tot een staakt-het-vuren. Russische en Turkse militairen zijn sindsdien in het gebied aanwezig om er op toe te zien dat het bestand wordt nageleefd.

In Armenië werd het bestand op grote onvrede onthaald. Al snel brak onrust uit in Jerevan. De demonstranten vonden en vinden vandaag nog steeds dat premier Pasjinian te veel heeft toegegeven aan Azerbeidzjan. Tijdens het conflict heroverde Azerbeidzjan grondgebied op Armenië, dat het volgens het bestand niet moest teruggeven.

Meer lezen over Nagorno-Karabach? Bekijk hier ons dossier.

Meest gelezen