UGent en VOKA gaan samenwerken zodat doctoraatsstudenten sneller naar bedrijfswereld kunnen overstappen

Werkgeversorganisatie Voka Oost Vlaanderen en de Gentse universiteit gaan samenwerken om doctoraatsstudenten de kans te geven sneller contact te leggen met de bedrijfswereld. Enkele bedrijven hebben zich daarbij geëngageerd om contacten te leggen met doctorandi. “Ze hebben nu nog vaak het risico om zaken te overdenken”, zegt Wim Audenaert van het Gentse bedrijf AM Team.

Tijdens doctoraatsstudies hebben studenten weinig of geen contact met de bedrijfswereld waar ze later terecht komen. Doctoraatsstudenten werken meestal zo'n 6-tal jaar aan hun doctoraat. Ondertussen hebben ze geen of weinig contact met de bedrijfswereld, waar ze later willen terechtkomen.

Het Gentse AM team is een van de bedrijven die hopen om daar verandering in te brengen. “Er is heel duidelijk een grote kloof tussen de academische wereld en de bedrijfswereld”, zegt Wim Audenaert van AM Team.

Als je een eigen bedrijf start kan je niet alles te veel doordenken

Wim Audenaert, AM Team

Volgens Audenaert hebben doctoraatsstudenten het risico om zaken te overdenken: “Daardoor belanden ze eigenlijk in een soort “paralysis by overanalysis”. Ze gaan zich zo eigenlijk een beetje gaan bevriezen, terwijl je moet springen als je aan business doet. Dat is ook zo als je een eigen bedrijf start of je idee naar de markt wil brengen. Dan kan je gewoon niet alles doordenken.”

Sessies met vragen en opdrachten

Veel doctoraatsstudenten zijn vooral bezig met het puur wetenschappelijke. “Dat is goed”, zegt Audenaert. “Tegelijkertijd is het dan niet altijd evident wanneer ze later gaan solliciteren. En in dat opzicht vinden wij het heel mooi dat we die onderzoekers daarin nu zelf een beetje kunnen ondersteunen. ”

Door sessies van 3 à 4 uur met de doctoraatstudenten, wil Audenaert met zijn bedrijf bijdragen aan het samenwerkingsproject: “Dan kunnen ze specifieke vragen stellen aan ons. Wij kunnen daar ook info delen over ons bedrijf. Misschien kunnen ze bepaalde dingen dan ook eens zelf proberen doen voor ons.”

Meest gelezen