AFP or licensors

Engelse data: "Eén prik AstraZeneca of Pfizer doet risico op ernstige covid drastisch dalen bij ouderen"

De coronavaccins van Pfizer en AstraZeneca bieden ook voor ouderen al een goede bescherming tegen covid 3 tot 4 weken na de eerste inenting. Dat blijkt uit een grote studie in Groot-Brittannië, waar het effect is bekeken op oudere mensen. 

Eén prik van het coronavaccin van zowel AstraZeneca als Pfizer/BioNTech doet het risico op ernstige coronasymptomen drastisch dalen bij ouderen. Dat blijkt althans uit cijfers van Public Health England, waarover de Britse regering communiceert.

De data moeten wel nog formeel wetenschappelijk geverifieerd worden. "Maar het zijn de mensen van Public Health England zelf die erachter zitten. Het is een zeer serieuze publicatie", zegt vaccinologe Isabel Leroux-Roels (UZ Gent).

Uit de Britse cijfers blijkt onder meer dat bij de onderzochte 80-plussers één prik van zowel AstraZeneca als van Pfizer het risico op een ziekenhuisopname met ruim 80 procent vermindert, 3 à 4 weken na toediening van die eerste prik. Van die vaccins zijn twee inentingen nodig om zeker te zijn van een volledige langdurige werking. 

Vier weken na het toedienen van een eerste prik ligt het aantal symptomatische coronagevallen ook bij 70-plussers al opvallend lager, zo blijkt uit het onderzoek. Voor het vaccin van Pfizer gaat het om een effectiviteit van 57 tot 61 procent, bij AstraZeneca is dat tussen de 60 en 73 procent.

Bijna alle infecties waren trouwens veroorzaakt door de Britse variant. "De hoge werkzaamheidscijfers tegenover die variant is dus bijzonder positief", weet Isabel Leroux-Roels.

Vaccinstrategie

Dokter Leroux-Roels is enthousiast over de resultaten. "Er waren klinische studies gebeurd, die gaven ons resultaten. Maar daarna is het goed om te checken of die vaccins even goede resultaten opleveren in het echte leven. Daarenboven hadden we nog weinig gegevens over het vaccin van AstraZeneca bij oudere personen. Deze studie toont nu, samen met een recente Schotse studie, aan dat als je het vaccin op grote schaal aan oudere personen geeft, dat het zeer goed werkt."

De bevindingen zijn inderdaad belangrijk. In ons land wordt namelijk onderzocht of de tweede prik inderdaad kan worden uitgesteld én of het AstraZeneca-vaccin goed genoeg werkt bij ouderen. Volgens het huidige advies van de Belgische autoriteiten kan AstraZeneca niet worden toegediend bij 55-plussers. "Dergelijke studies zijn essentieel om voldoende gegevens te hebben om onze vaccinstrategie eventueel te kunnen aanpassen", aldus Leroux-Roels.

Britse wetenschappers halen de resultaten aan om te zeggen dat het wel degelijk gerechtvaardigd was om het vaccin van AstraZeneca ook in te enten bij oudere mensen, zoals in het Verenigd Koninkrijk gebeurt. Al benadrukken de wetenschappers wel dat een tweede dosis nog nodig is voor de beste bescherming op langere termijn. 

Meest gelezen