Vlaanderen pompt extra miljoenen in fietspaden: "Toegenomen fietsmobiliteit vraagt daar echt om"

De Vlaamse regering maakt nog eens 150 miljoen euro vrij voor nieuwe of betere fietspaden. Dat schrijft Het Nieuwsblad. Het geld is onderdeel van het Vlaamse relanceplan, om de economie weer op gang te trekken na de coronacrisis. Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Bart Somers (Open VLD) spreekt ambitieus over een "Plan Kopenhagen". 

Vlaanderen moet en kan nog een pak fietsvriendelijker en -veiliger worden, dat staat buiten kijf. Met de investeringen van het "Plan Kopenhagen", genoemd naar de fietsvriendelijke Deense hoofdstad, wil de Vlaamse regering daar een mouw aanpassen.

"Een van de goeie dingen van die verschrikkelijke coronaperiode is dat veel Vlamingen de fiets opnieuw hebben ontdekt als vervoersmiddel", legt Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Bart Somers (Open VLD) uit. "We hopen dat mensen na deze periode ook zullen blijven kiezen voor de fiets voor hun woon-werkverkeer en woon-schoolverkeer."

Voor elke 2 euro, 1 euro extra

Dit jaar alleen al had Vlaams minister van Mobiliteit Lydia Peeters (Open VLD) al 335 miljoen euro vrijgemaakt voor fietspaden. Deze legislatuur zou die som zelfs oplopen tot 2 miljard euro.

We hopen dat mensen na deze periode ook zullen blijven kiezen voor de fiets voor hun woon-werkverkeer en woon-schoolverkeer

Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Bart Somers (Open VLD)

Daar komt nu van de kant van Somers nog eens 150 miljoen euro bovenop, geld dat verdeeld wordt via het Vlaamse relanceplan. "Zo willen we de lokale besturen mee mobiliseren in die investeringsambities."

Nu, die centen worden niet zomaar uitgedeeld aan de steden en gemeenten. Wel gaat het om "cofinanciering": Voor elke 2 euro die een gemeente investeert in fietspaden, legt de Vlaamse regering er 1 euro bovenop. "Zo moedigen we gemeenten aan om in te zetten op fietspaden in hun investeringsbeleid." Alles samen hoopt de regering dus uiteindelijk op een extra investering van 450 miljoen euro in fietsinfrastructuur. 

(Lees verder onder de foto)

BELGA

Inspanning van lokale besturen

Die (relance)centen moeten, volgens de Europese regels, besteed zijn tegen 2024, tijdens deze legislatuur dus. "Dat zal van lokale besturen dus wel een inspanning vergen, daar ben ik me van bewust", zegt Somers. 

Gemeenten hebben het vandaag financieel niet zo breed, zo bleek vanochtend nog. Een grote rondvraag van Radio 2 en de UGent leert dat 1 op de 4 Vlaamse gemeenten investeringen moet uitstellen, omdat de coronacrisis zoveel geld heeft opgeslorpt. 

Maar Somers ziet het niet te somber in. "Uit recente cijfers blijkt dat lokale besturen tot 2025 meer dan 17 miljard euro gaan investeren. Dat is zelfs een stijging van 2,4 miljard tegenover hun vorige meerjarenplannen. Dus ook al hebben gemeenten het heel moeilijk en stellen ze sommige investeringen uit, de totale som aan investeringen stijgt."

Heel wat gemeentebesturen weten waar hun prioriteiten liggen. Het is nu zaak om dat ook op het terrein te realiseren

Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Bart Somers (Open VLD)

Investeren in fietspaden staat daar boven aan het lijstje, weet Somers. "Die toegenomen fietsmobiliteit vraagt daar echt om, ook vanuit de verkeersveiligheid. Heel wat gemeentebesturen weten waar hun prioriteiten liggen. Het is nu zaak om dat ook op het terrein te realiseren."

Meest gelezen