Dany De Vos

Vogelzangvijver in Melsbroek vervuild met wit schuim: "Bever mogelijk bedreigd"

De Vogelzangvijver in Melsbroek is al enkele dagen vervuild. Er drijft wit schuim op het water en er hangt een chemisch geurtje. Er zijn stalen genomen van het water voor onderzoek. Maar de lokale afdeling van Natuurpunt maakt zich vooral zorgen over de gezondheid van de bever die er woont.

"De eerste meldingen over vervuiling liepen een tiental dagen geleden binnen", vertelt Daniel Poesmans van Natuurpunt MaViSt (Machelen - Vilvoorde - Steenokkerzeel). “Toen signaleerden wandelaars wit schuim in het Vogelzangbekken. Dat zou in de vijver belanden via het lozingspunt dat van de luchthaven komt", vertelt Poesmans. "Onmiddellijk werd de gemeente gecontacteerd. Intussen was het duidelijk dat de lozing bijna dagelijks gebeurde, vooral in de ochtend. Het gaat om een wit schuim, met indringende chemische geur.”

De-icing

Ook burgemeester Kurt Ryon van Steenokkerzeel (Klaver/N-VA) kwam het afgelopen weekend al ter plaatse. "Mij doet de chemische geur denken aan een de-icingproduct, waarmee zo op de luchthaven de vliegtuigen ijsvrij maken voor de start", zegt hij. "Maar het zou me verbazen moest dit van Brussels Airport komen. Zij vangen het water van de behandelde vliegtuigen normaal apart op. Ik heb geen weet van een storing of defect", stelt Ryon. "Mogelijk komt het vervuilde water van het militaire vliegveld van Melsbroek, maar ook dat is nog niet zeker", voegt hij er aan toe. 

Wat met de bever?

De mensen van Natuurpunt maken zich ook grote zorgen over de bever, die in de Vogelzangvijver woont. "Als het water vervuild is met fosfaten, dan is dat fataal voor de bever", zegt Daniel Poesmans. "Na alle acties die zijn  ondernomen om de burcht van de bever in dit bekken te behouden en te beschermen, zou je bijna hopen dat de bever vertrokken is." Maar over het lot van de bever is voorlopig niets bekend.  

Meest gelezen