Videospeler inladen...

Voormalig Frans president Nicolas Sarkozy is veroordeeld tot celstraf wegens corruptie

In de Franse hoofdstad Parijs is de gewezen president Nicolas Sarkozy veroordeeld tot 3 jaar opsluiting wegens corruptie en machtsmisbruik. Van die 3 jaar zou Sarkozy er 1 jaar in huisarrest moeten uitzitten onder elektronisch toezicht. Sarkozy gaat in beroep tegen de uitspraak.

Sarkozy stond samen met zijn advocaat Thierry Herzog en Gilbert Azibert, een gewezen advocaat-generaal bij het Hof van Cassatie, terecht. Vanmiddag heeft een rechtbank in Parijs hem en zijn medebeklaagden schuldig bevonden aan corruptie en het ongeoorloofd verwerven van invloed. Concreet zou Sarkozy op illegale wijze zijn invloed hebben gebruikt om van een hoge magistraat informatie te verkrijgen over een rechtszaak waarbij hij betrokken was. 

De voormalige president is veroordeeld tot drie jaar opsluiting, waarvan twee met uitstel. Hij zal echter een jaar effectief moeten uitzitten. Hij moet echter niet naar de gevangenis: de rechter heeft beslist dat Sarkozy die straf thuis mag uitzitten, maar dan wel onder elektronisch toezicht.

Sarkozy ontkent de beschuldigingen en had de vrijspraak gevraagd. De openbare aanklager eiste een gevangenisstraf van vier jaar waarvan twee voorwaardelijk. Sarkozy en zijn medebeklaagden gaan overigens in beroep tegen hun veroordeling.

Wie was nu weer die Nicolas Sarkozy? Bekijk hieronder een overzicht uit "Terzake" en lees voort onder de video:

Videospeler inladen...

Ook Chirac werd eerder veroordeeld

Nicolas Sarkozy is 66. Hij was tussen 2007 en 2011 president en daarvoor  minister voor de conservatieve partij UMP, nu Les Républicains. Er komt overigens nog een andere rechtszaak tegen hem later. 

De veroordeling van Sarkozy is een uitloper van een rechtszaak in verband met illegale financiering van verkiezingscampagnes. Zo zou de campagne van Sarkozy veel meer dan toegelaten geld hebben gekregen van Liliane Bettencourt, de erfgename van het cosmeticaconcern L'Oréal en toen de rijkste vrouw van Frankrijk. Die zaak is inmiddels van de baan, maar Sarkozy zou gepoogd hebben om op een niet toegelaten wijze informatie los te peuteren van een hoge magistraat. 

Bekijk hieronder de toelichting door correspondent Frank Renout in "Het Journaal", lees voort onder de video:

Videospeler inladen...

Sarkozy is overigens niet de eerste president in de moderne tijden die veroordeeld is. In 2011 werd zijn voorganger, voormalig president Jacques Chirac, al veroordeeld tot twee jaar voorwaardelijke opsluiting wegens misbruik van overheidsfondsen toen hij nog burgemeester van Parijs was. 

Diens medestander en gewezen premier Alain Juppé werd in 2004 veroordeeld tot 14 maanden met uitstel wegens gelijkaardige feiten. Begin dit jaar is een andere gewezen premier, Edouard Balladur, veroordeeld tot een jaar cel met uitstel en een boete van 50.000 euro wegens een affaire met smeergeld bij wapenverkopen aan Pakistan en Saudi-Arabië. Rechts heeft overigens geen monopolie op corruptieschandalen in Frankrijk. Gesjoemel van de gewezen socialistische premier Edith Cresson leidde in 1999 zelfs tot het ontslag van de Europese Commissie waar zij toen deel van uitmaakte.

Ook in "De afspraak" ging het vanavond over Nicolas Sarkozy. Bekijk hieronder het gesprek met Frankrijkkenner Mia Doornaert:

Videospeler inladen...

Meest gelezen