Archieffoto: kinderen in het gevangenenkamp Al-Hol in Syrië.
AFP or licensors

Belgische IS-vrouwen en kinderen die uit Syrië wilden terugkeren, zijn spoorloos: "We offeren mensen op aan IS"

Enkele Belgische IS-vrouwen die in een Syrisch gevangenenkamp verbleven, zijn samen met een aantal kinderen spoorloos verdwenen. Dat zegt een Belgisch team van artsen en psychologen die in het kamp DNA-stalen zouden afnemen. Het team is echter niet vertrokken, omdat de vrouwen niet meer in het kamp blijken te zijn. De artsen vrezen dat ze in handen zijn gevallen van IS.

Een Belgisch team van artsen en psychologen zou vorige week naar het bewuste kamp vertrekken en er verschillende dagen verblijven om DNA-stalen af te nemen van de kinderen van enkele Belgische vrouwen, om te bekijken of zij Belgisch zijn. Dan kunnen ze via een rechtbank naar België gehaald worden. Maar het team is uiteindelijk niet vertrokken omdat de vrouwen niet meer in het kamp blijken te zijn.

In het kamp zaten een 15-tal Belgische vrouwen en ongeveer 25 kinderen. Volgens psycholoog Gerrit Loots, die het team zou leiden, zijn zeker 3 van die vrouwen en een 5-tal kinderen verdwenen. "Een aantal vrouwen die we zouden bezoeken, vindt men niet meer terug. We weten dat die vrouwen naar de rechtbank zijn gestapt om terug te komen, maar op dit ogenblik zijn ze spoorloos", vertelt hij in "De ochtend". 

Bij Belgische veiligheidsdiensten is te horen dat de vrouwen inderdaad spoorloos zijn binnen het kamp, maar dat de kans erg klein is dat ze Al-Hol zijn buitengeraakt. "Het kamp wordt wel degelijk bewaakt", klinkt het.

Archieffoto: een vrouw en kinderen in het gevangeniskamp Al-Hol in Syrië.
AFP or licensors

Dat dit gebeuren zou, was te voorspellen, stelt Loots. "Toen we de eerste keer geweest zijn, hebben we gezien dat dit begon te groeien. Dit zag men aankomen." Loots vreest dat de vrouwen en kinderen in handen zijn gevallen van terreurgroep IS, die in de regio weer aan het groeien is. 

"De kampen zijn niet meer onder controle van de Koerdische autoriteiten. Eigenlijk zijn die overgenomen door IS.  Vrouwen die willen terugkeren naar hun eigen land, worden gestraft, dat is heel gevaarlijk voor hen. IS probeert hen ook weg te smokkelen en naar hun gebieden terug te leiden. Dat betekent voor alle internationale vrouwen en ook voor de kinderen, dat die opnieuw in handen van IS dreigen te komen."

Loots roept de Belgische overheid "en onze samenleving" dan ook op "om die kinderen nu onmiddellijk allemaal terug te halen". "En ook hun moeders. Er is veel te lang getalmd, we hebben dit twee jaar geleden al gezegd."

Tot op de dag van vandaag zijn er al een 20-tal kinderen teruggehaald naar België. "Die doen het uiterst goed. Ze zijn geïntegreerd, ze hebben geen trauma's meer. Dat is eigenlijk een zeer positief verhaal."

"Die andere 26 hadden dat ook kunnen gehad hebben. Nu zijn we mensen aan het opofferen met een groot gevaar voor de toekomst. Want dit gaat zich wreken", aldus Loots, die vreest dat de verdwenen vrouwen en kinderen niet meer teruggevonden zullen kunnen worden en door IS gehersenspoeld zullen worden.

AFP or licensors

Meest gelezen