Radio 2

Burgemeester-thuisverpleger Luc Vandevelde (SMS) van Eeklo merkt dat eenzaamheid zwaar begint te wegen bij zijn inwoners

Burgemeester Luc Vandevelde heeft naast zijn politieke werk ook nog een job als thuisverpleger. En hij merkt dat zijn patiënten vaak lijden onder de eenzaamheid. "Ik word vaak geconfronteerd met mensen die zich eenzaam voelen. Als dat voor enkele weken is, gaat dat nog, maar het duurt nu al een jaar en dat is van het goede te veel."

Elke ochtend om halfzes begint Luc Vandevelde aan zijn job. Niet die van burgemeester, maar als thuisverpleger. Hij probeert dan tegen halftien klaar te zijn met zijn ronde om dan zijn petje van burgemeester op te zetten. Dat kan natuurlijk niet zonder goede omkadering. Vandevelde: "Ik sta er niet alleen voor. Ik heb een college en een hele administratie om mij te helpen als burgemeester. En ook als thuisverpleger werk ik in een team en kunnen we de taken verdelen."

Ik heb gelukkig een aan/uit-knop en neem mijn zorgen weinig of nooit mee naar bed

Burgemeester en thuisverpleger Luc Vandevelde

Sowieso blijft het een belastende combinatie, elke ochtend thuisverpleging en de rest van de dag burgemeester. "Ik heb het voordeel van goed te kunnen slapen. Ik zeg dikwijls dat ik een aan/uit-knop heb. Als ik mij in mijn bed leg, slaap ik onmiddellijk in. Ik neem de problemen of zorgen weinig of nooit mee naar bed. En als de wekker afgaat, sta ik op en ben ik meteen actief. Ik heb geen halfuur nodig om wakker te worden.

Eenzaamheid begint zwaar te wegen

Op zijn ronde als thuisverpleegkundige pikt Vandevelde vaak zaken mee die hem inspireren of helpen in zijn job als burgemeester. "Vooral die eenzaamheid is confronterend. Veel mensen waar wij komen zijn alleenstaand. Als dat alleen zijn maar voor enkele weken is, gaat dat nog, maar het duurt nu al een jaar en dat is van het goede te veel. Het gemis aan contacten met vrienden en familie begint zwaar om dragen te worden."

Voor oudere mensen is dat videochatten toch niet vanzelfsprekend

Burgemeester en thuisverpleger Luc Vandevelde

En dat gemis merkt Vandevelde bij veel van zijn patiënten: "Deze week kwam ik nog bij een vrouw die heel emotioneel werd omdat ze haar kinderen al zolang niet heeft kunnen zien. Ze heeft 2 kinderen. Eentje is dan wel haar knuffelcontact, maar de andere ziet ze enkel via de telefoon. Voor die oudere mensen is videochatten ook niet vanzelfsprekend. Ze mist haar andere dochter dus heel erg en ook met de kleinkinderen heeft ze nauwelijks nog contact. Dat is toch schrijnend."

De stad neemt initiatieven

Het stadsbestuur is met de ervaringen van haar burgemeester aan de slag gegaan. "We hebben alle 80-plussers opgelijst, zeker de alleenstaanden, en die hebben we dan twee keer opgebeld met de vraag of zij verder telefonisch contact wilden hebben. Wie dat wil, bellen we regelmatig op."

Het initiatief wordt georganiseerd door het Sociaal Huis van Eeklo en heet "de goeiemorgentelefoon". "Het lokale dienstencentrum heeft ook één-op-één-gesprekken gedaan met de mensen uit de buurt. Dat wordt gedaan door vrijwilligers. Tijdens de kerstvakantie hebben we met de lokale radio ook 'het warme Eeklo' uitgezonden en zo zijn er nog heel wat initiatieven", zegt Vandevelde.

Meest gelezen