CEO Vincent Mannaert en voorzitter Bart Verhaeghe

Club Brugge trekt over enkele weken als eerste Belgische voetbalclub naar de beurs: "Historische stap voor onze club"

Het is  nu officieel: Club Brugge gaat over enkele weken naar de Brusselse beurs. Dat heeft de voetbalclub zopas bekendgemaakt in een intentieverklaring. Club Brugge is de eerste Belgische club die die stap zet.

Met de beursgang zal Club Brugge geen extra kapitaal ophalen zoals dat doorgaans wel gebeurt bij een beursgang. Er worden dus geen nieuwe aandelen gecreëerd.  Wel zullen bestaande eigenaars - waaronder uiteraard vooral voorzitter Bart Verhaeghe - een deel van hun aandelen verkopen aan nieuwe aandeelhouders. Verhaeghe heeft zowat 70 procent van de aandelen van de Brugse club in handen. Hij kan nu een meerwaarde creëren op de aandelen die hij al jaren in zijn bezit heeft. In vijf jaar tijd is de omzet van de club zo goed als verdubbeld.

Club Brugge gaat ervan uit dat ze investeerders wat te bieden heeft: de club is marktleider in eigen land en ze slaagt erin om stabiele inkomsten binnen te halen. Onder meer omdat ze steevast Europees voetbal speelt. Club speelde dit seizoen al zijn derde Champions League-campagne op rij. 

En tegelijk is Club er ook in geslaagd om haar transferbeleid heel winstgevend te maken: jonge spelers binnenhalen en die enkele jaren later met een grote meerwaarde verkopen. Begin dit jaar verkocht blauw-zwart bijvoorbeeld Krépin Diatta voor 20 miljoen euro aan AS Monaco. Diatta leverde Club een meerwaarde op van 18 miljoen euro in amper drie jaar tijd.

Roadshow

Vandaag heeft Club Brugge een zogeheten "intention to float" bekendgemaakt, een intentieverklaring dus om naar de beurs te gaan. Nu komt het erop aan om de prospectus te laten goedkeuren door de beurswaakhond FSMA. Die prospectus is het document waarin de club voor beleggers uit de doeken doet wat de plannen zijn en waarin ze ook wijst op de risico’s. 

Later volgt nog een "roadshow" om beleggers warm te maken om te investeren. Er komt ook een website met meer informatie voor particulieren die willen intekenen. Volgens Club Brugge is een eerste notering op de beurs van Brussel een kwestie van weken.

"Dit is een historische stap voor heel de Club Brugge-gemeenschap en de logische volgende fase in haar ontwikkeling", zegt voorzitter Bart Verhaeghe op de website van Club Brugge over de nakende beursgang.

Meest gelezen