Corona-crisis doet aantal voedselpakketten in Oost-Vlaamse gemeenten opvallend stijgen

Bijna alle gemeenten in Oost-Vlaanderen hebben het voorbije coronajaar maatregelen genomen tegen armoede. Dat blijkt uit de rondvraag van Radio 2 bij alle burgemeesters.  In 40 van de 60 Oost-Vlaamse gemeenten  hebben ze meer voedselpakketten moeten uitdelen door de coronacrisis. “We hebben er ook mondmaskers en handgel bij gestoken”, vertelt Dominique Laquiere van de sociale dienst in Zulte. “Want vaak  is coronamateriaal heel duur voor mensen die het al moeilijk hebben.”

Mensen die het financieel niet breed hebben, hebben het er door de corona-crisis niet gemakkelijker op gekregen. In opvallend veel gemeenten in Oost-Vlaanderen is de armoede het voorbije jaar toegenomen. En dat merken ze  vooral aan het aantal voedselpakketten dat ze uitdelen. Dat aantal is  door de coronacrisis sterk gestegen. In Zulte bijvoorbeeld delen ze nu aan meer dan 80 inwoners voedselpakketten uit, terwijl dat voor de coronacrisis 50 inwoners waren. “Het is inderdaad een serieuze stijging”, vertelt Dominique Laquiere van de sociale dienst van Zulte.  “Ik krijg maandelijks nieuwe mensen over de vloer, dus dat aantal zal zeker nog stijgen, vrees ik. “

De gemeente deelt naast voedselpakketten nu ook hygiënische pakketten uit. “We horen van de mensen dat ze de corona-regels wel willen volgen, maar dat mondmaskers en handgel zo duur zijn”, vertelt Laquiere. “Daarom stellen we nu ook hygiënische pakketten samen, met shampoo, deodorant, mondmaskers, handgel, … . Die producten  wegen zwaar door op het budget van mensen die het financieel moeilijk hebben, zeker als een gezin uit meerdere personen bestaat.”

Alle beetjes helpen

Eli is 1 van de inwoners van Zulte die zo’n hygiënisch pakket krijgt. Hij is 54 en alleenstaand. Hij is ontslagen op zijn werk, en daardoor leeft hij nu van een uitkering. “Dat is ongeveer 1000 euro per maand. Dat is niet veel. Mijn vaste kosten zoals elektriciteit en telefoon bedragen al 850 euro per maand. Dus veel blijft er niet over. Ik moet heel erg opletten wat ik doe. “

Het leven van Eli is door de coronacrisis een stuk moeilijker geworden, want mondmaskers en handgel zijn vaak duur om te kopen. “Dat is een serieuze hap uit mijn budget. Ik ben dan ook heel blij dat we van de gemeente mondmaskers hebben gekregen. Ook dat hygiënisch pakket dat ik krijg, is meer dan welkom. Alle kleine beetjes helpen.”

Hartverwarmend

“Het valt me op dat we sinds de corona-crisis steeds meer schenkingen krijgen”, gaat Dominique Laquiere verder. “Het is echt hartverwarmend om te zien. Ongelooflijk veel mensen en verenigingen schenken ons voedsel en andere producten om uit te delen. We zijn ze dan ook ontzettend dankbaar dat ze ons een hart onder de riem willen steken.”

Meest gelezen