ESA

Doctoraatsstudenten van UGent onderzoeken hoe wondjes bij astronauten beter kunnen genezen

De Europese Ruimtevaartorganisatie (ESA) heeft twee doctoraatsstudenten van de Gentse universiteit uitgekozen om te onderzoeken hoe huidwondjes bij astronauten vlugger kunnen genezen. In de ruimte is er gewichtloosheid waardoor wonden minder snel genezen.  Het onderzoek is belangrijk voor verdere ruimtereizen. 

Wondjes komen bij astronauten vaak voor. Ze hebben een drogere huid en veel jeuk als ze lang in de ruimte verblijven. Astronauten werken dan ook in een extreme omgeving. “Astronauten zitten continue in gewichtloosheid, ze hebben een hoge werkdruk en ervaren dus veel psychologische stress. Die combinatie van het stresshormoon en de gewichtsloosheid maakt dat hun wonden trager genezen”, zegt onderzoekster Eline Radstake. Wondjes verhogen op hun beurt het risico op andere infecties. 

Zwaartekracht voelen

Wetenschappers gaan nu kijken of wonden sneller genezen als de astronauten in de ruimte ook de zwaartekracht van de aarde voelen (hyperzwaartekracht). Een centrifuge kan die zwaartekracht nabootsen. Nu experimenteren de onderzoekers met gewonde huidcellen in het toestel. Op echte ruimtereizen zouden astronauten later in grotere versie van de centrifuge kunnen gaan zitten om zwaartekracht na te bootsen. “Stel dat ze naar de maan of mars gaan, dan kunnen ze zo’n toestel meenemen aan boord,” weet Eline Radstake. 

De doctoraatsstudenten zijn verbonden aan het SCK CEN, een Belgisch nucleair onderzoekscentrum en de Universiteit Gent. Ze doen een deel van hun onderzoek bij de ESA in het Nederlandse Noordwijk. 

kasto80

Meest gelezen