Eerste Belgische thee wordt in Loenhout gekweekt

Raf Rombouts uit Loenhout wil binnenkort de eerste Belgische thee op de markt brengen. In de serre van zijn bloemkwekerij heeft hij 60.000 theeplantjes in de grond gestopt. "De concurrentie met de Pickwicks en Liptons wil ik niet aangaan, maar ik geloof er wel in dat we een lekkere lokale thee op de markt kunnen brengen", vertelt hij op Radio 2 Antwerpen.

Wie graag geniet van een lekkere kop thee, doet dat vaak met thee die uit verre, warme oorden zoals India of Sri Lanka komt. Als het van Raf Rombouts afhangt, kan dat binnenkort ook lokaal. Hij wil voor thee een korte keten creëren. Niet gemakkelijk met ons Belgische klimaat, maar daar vond hij een oplossing voor. "Een kennis van mij heeft jaren hard gewerkt om een theeplant te kweken die kan overleven in een Europees klimaat. Nu heeft hij de ideale soort die ook nog eens winterhard is. Van die plant heb ik nu 60.000 stuks in de grond gestopt", vertelt Rombouts.

De thee zal dit najaar te koop zijn, maar Rombouts is als theeliefhebber nu al enthousiast. "Ik vind hem heel lekker, zowel koud als warm. De thee heeft een heel specifieke smaak. Ik haal hem er blind uit tussen alle andere theesoorten", klinkt het.

De prijzenslag met de grote theeproducenten wil Rombouts niet aangaan. "De loon- en productiekosten liggen in België veel hoger dan bijvoorbeeld in India. Als we 5% tot 10% van de Belgische markt kunnen veroveren, zal ik al heel blij zijn.”

Meest gelezen