Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved

Europa haalde afgelopen jaar heel wat onveilige mondmaskers, handgels, UV-lampen, maar ook speelgoedaapjes van de markt

Vorig jaar zijn er in de Europese Unie bijna 5.400 acties ondernomen om gevaarlijke producten die niet aan de Europese veiligheidsvoorschriften voldoen, van de markt te halen. Het gaat dan bijvoorbeeld over onvoldoende beschermende mondmaskers, gevaarlijke desinfecterende gels en UV-lampen die huidirritatie veroorzaken. 

In totaal werden dit jaar 5.377 gevaarlijke non-foodproducten uit de handel gehaald, dat is een stijging van 20 procent in vergelijking met 2019. Negen procent van de producten die van de markt was gehaald, heeft met corona te maken. Het gaat om producten zoals mondmaskers die onvoldoende bescherming bieden, gevaarlijke desinfecterende gels en UV-lampen die huidirritatie veroorzaken. 

Deze ochtend kwam Didier Reynders, Eurocommissaris voor justitie het jaarrapport van het Safety Gate voorstellen. Safety Gate is het waarschuwingssysteem van de Europese Commissie om snel informatie te kunnen uitwisselen over gevaarlijke non-foodproducten en indien nodig ze ook van de markt te halen. 

Er werd in 2020 zo’n 161 keer gewaarschuwd over onvoldoende beschermende mondmaskers, ook drie beschermende overalls bleken niet te deugen. Daarnaast werden 13 onveilige desinfecterende handgels uit de markt gehaald. Ook werd 18 keer melding gemaakt van zogenaamde UV-lampen die allerlei spullen kunnen ontsmetten. 

Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved

Volgens Didier Reynders heeft het systeem zijn nut bewezen tijdens de coronacrisis. “Safety Gate heeft ervoor gezorgd dat het consumenten tijdens deze pandemie kon beschermen, het systeem heeft bewezen crisisbestendig te zijn in deze coronapandemie doordat het snel belangrijke informatie kon verschaffen over onveilige maskers of giftige ontsmettingsmiddelen.”

Safety Gate heeft ervoor gezorgd dat het consumenten tijdens deze pandemie kon beschermen

Opvallend, Reynders was gedurende de persconferentie omringd door allerlei speelgoed wat voor leuke beelden zorgde. De commissaris had deze meegebracht om aan te tonen dat hoewel het meeste speelgoed er onschuldig uitziet, er toch gevaar in kan schuilen. Hij toonde bijvoorbeeld een knuffel van een grote aap waarvan de haren kunnen loskomen, waardoor kinderen zouden kunnen stikken. 

Videospeler inladen...

Meest gelezen