AFP or licensors

Helft van de Fransen twijfelt over of weigert coronavaccin: kunnen huisartsen en apothekers hen overtuigen?

De helft van de Fransen twijfelt of weigert om zich te laten vaccineren in de strijd tegen het coronavirus. De weerstand in Frankrijk is niet nieuw, maar wordt tijdens deze pandemie versterkt door sociale media en allerlei complottheorieën. Om vaccintwijfelaars toch te overtuigen, rekent Frankrijk op huisartsen en apothekers. Een goed idee, zegt professor Huisartsgeneeskunde Jan De Maeseneer (UGent) in "Terzake".

Bijna nergens in Europa is de weerstand tegen vaccins groter dan in Frankrijk. Volgens een recente peiling blijkt dat maar de helft van de Fransen zich wil laten vaccineren in de strijd tegen het coronavirus, zo'n 20 procent twijfelt nog en 30 procent wil geen vaccin. Als dat straks niet verandert, kan dat een probleem vormen om in Frankrijk een vorm van groepsimmuniteit te bereiken.

Eind 2009 zette Frankrijk een massale vaccinatiecampagne op tegen de Mexicaanse griep. Uiteindelijk kwam de pandemie er niet, maar voor veel Fransen was dat het bewijs dat politici en grote farmaceutische bedrijven onder één hoedje speelden. Ervoor waren er ook al andere schandalen in de Franse gezondheidszorg. Door al die schandalen en polemieken daalde de vaccinatiebereidheid drastisch.

Bekijk de "Terzake"-reportage over vaccintwijfel in Frankrijk en lees eronder verder:

Videospeler inladen...

"Het is iets typisch Frans", zegt Kristell Guével-Delarue die een boek schreef over de Franse vaccintwijfel in "Terzake". "Misschien doen ook de media niet genoeg tegen die vaccinatieweerstand, want we praten toch veel over die tegenstand, maar praten we beter over de aanvaarding."

De meest idiote argumenten hebben soms de grootste impact

Sinds de coronacrisis zijn de tegenstanders van vaccinatie nog mondiger. "De meest idiote argumenten hebben soms de grootste impact", zegt Prof. Gilles Pialoux, hoofd infectieziekten van het Hôpital Tenon in "Terzake". "Dat verhaal over de chip met 5G, dat is het toppunt van nepnieuws. We stoppen een elektronische chip in je neus om je zo te kunnen volgen."

Kunnen huisartsen vaccintwijfelaars overtuigen?

Om de vaccinatiegraad toch verder te doen stijgen, kijken virologen vooral nu naar huisartsen en apothekers: "Als de huisdokters een goede opleiding kregen en op de hoogte zijn, dan kunnen zij, samen met de apothekers, hun patiënten gerust stellen", zegt Guével-Delarue. "Via dat netwerk kunnen we succesvol zijn, maar met grote en onpersoonlijke informatiecampagnes weet ik dat niet."

Je moet informatie op het lokale niveau plaatsen tegenover die complottheorieën

Professor Huisartsgeneeskunde Jan De Maeseneer (UGent)

Professor Huisartsgeneeskunde Jan De Maeseneer (UGent) is het daarmee eens. "Je moet informatie op het lokale niveau plaatsen tegenover die complottheorieën", zegt hij in "Terzake". "Daarom is de vaccinatie van huisartsen en verpleegkundigen zo belangrijk, want zo worden zij ook rolmodellen. Wanneer er onjuiste informatie is, moet men dat op een rustige en wetenschappelijke manier tegenspreken."

De Maeseneer onderlijnt ook het belang van te luisteren naar vaccintwijfelaars. "Soms dragen ze dingen mee uit vorige ervaringen", legt hij uit. "Soms hebben ze negatieve ervaringen gehad met de gezondheidszorg, een medicijn met bijwerkingen bijvoorbeeld."

Bekijk hieronder het gesprek met De Maeseneer:

Videospeler inladen...
Videospeler inladen...

Meest gelezen