ROBIN UTRECHT

Horeca-topman Matthias De Caluwe: “Terras alleen openen kan niet rendabel zijn”

Als de regering eraan zou denken om in een eerste fase van versoepeling van de coronamaatregelen alleen de terrassen van cafés en restaurants te laten opengaan, dan moeten voor Horeca Vlaanderen de steunmaatregelen wel blijven. “Anders is het niet rendabel.” Toch lijkt terrassen openen praktisch niet meteen haalbaar.

Het is voor alle duidelijkheid nog niet voor morgen, maar naar aanleiding van acties van de horeca in Nederland (waarbij enkele uitbaters hun terras openden om een statement te maken), werd in “Terzake” toch een boompje opgezet over een beperkte heropstart van de horeca. Wat als we beginnen met de terrassen te openen ?

Volgens topman Matthias De Caluwe van Horeca Vlaanderen is het economisch niet rendabel om een café of restaurant alleen maar op zijn terras te laten draaien: “Het was daarnet 8 graden buiten, we zitten hier niet in Italië of Spanje.”

Tenzij je het terras als een take-away beschouwt en er gewerkt wordt zoals nu het geval is. Maar dan moeten de steunmaatregelen ook behouden blijven, zegt De Caluwe: “Ik denk ook aan technische werkloosheid per halve dag, zoals ook in de dienstenchequesector is toegestaan.”

Bekijk hier het gesprek met Matthias De Caluwe en Steven Van Gucht in "Terzake" en lees verder onder de video

Videospeler inladen...

Steven Van Gucht: "Ook op terras moet je in je bubbel blijven"

Volgens viroloog Steven Van Gucht is er buiten op een terras inderdaad minder kans op besmetting dan binnen, maar de kans op besmetting is nog wel aanwezig, bijvoorbeeld als je een uur tegenover iemand aan een tafel zit.

Wil je het besmettingsrisico bijna volledig reduceren, dan moet je op een terras gaan zitten met de vier mensen van je gezinsbubbel én op voldoende afstand van elkaar. Dat lijkt niet meteen goed te organiseren. Een horeca-uitbater mag om privacyredenen al niet nagaan of iedereen aan een terrastafel wel tot de gezinsbubbel behoort. En wat met horecazaken die geen terras hebben ?

Meest gelezen