In Lanaken krijgen inwoners een budget om zelf mooie of gekke ideeën uit te voeren

De inwoners van Lanaken kunnen voortaan zelf beslissen welk idee in hun dorp zal gerealiseerd worden. Elke deelgemeente krijgt daarvoor een eigen budget, het zogenaamde L-Budget.

Inwoners van Lanaken krijgen per deelgemeente een budget van maximaal 17.500 euro. Ze kunnen een idee indienen waarover de anderen kunnen stemmen.

"Er zal heel veel kunnen en we hopen mooie en ook gekke ideeën te krijgen die ervoor zorgen dat het een warme buurt, wijk, straat of gemeente wordt. Maar natuurlijk moet het ook een maatschappelijke meerwaarde zijn. Het kan gaan van sport en spel, projectbegeleiding voor kinderen of ouderen, tot een babbelbank of een koffiepunt in één of ander buurtpunt, ... zulke zaken komen allemaal in aanmerking," licht schepen Sofie Martens (Open VLD) toe.

Budget zelf in handen

Na het indienen bekijken enkele moderatoren of de ideeën haalbaar zijn. Daarna kunnen inwoners stemmen op hun favoriete projecten. Als het voorstel wordt gekozen, krijgt de indiener het budget zelf in handen om de plannen uit te voeren.

De eerste deelgemeenten waar inwoners ideeën kunnen indienen, zijn Neerharen en Rekem. Dat kan daar nog tot eind april.

Meest gelezen