Dananeer Mobeen, de auteur van het virale minifilmpje

"Pawri hori hai": hoe een filmpje van 5 seconden tot Instagramvrede tussen India en Pakistan leidt

Een filmpje op Instagram van nauwelijks 5 seconden doet wat decennia aan vredesgesprekken en -akkoorden niet konden: (online)vrede stichten tussen India en Pakistan. Ontdek hieronder het verhaal van Dananeer Mobeen en haar "pawri" midden op straat.

Heb je enig idee wat "pawri" betekent? Een tip: het woord komt uit het Indische subcontinent, zeg maar India en Pakistan. Maar het is geen Engels dat daar fungeert als lingua franca, en ook geen Hindi of Urdu of een van de vele andere talen die er worden gesproken. En toch werd pawri een begrip op de Pakistaanse en Indiase sociale media. Door een Instagramfilmpje van vijf seconden. Vijf.

‘Dit is onze auto, dit zijn wij, en dit is onze party die we nu beleven’, zegt Dananeer Mobeen, ergens in de bergen in het noorden van Pakistan in het filmpje. De smartphonecamera draait van een typisch versierde witte jeep naar een groepje tieners die vrolijk bij elkaar staan. De negentienjarige studente – op haar selfies constant in beeld – spreekt party uit als "pawri". Ze doet dat bewust, zeggen de kenners, om de spot te drijven met Aziaten die pronken met hun westers accent.

Bekijk hier het filmpje van Dananeer Mobeen op Instagram (en lees eronder voor):

Het filmpje duurt dus vijf seconden en sommige details zie je pas als je het een paar keer bekijkt. Maar zoals het de sociale media betaamt, werd het een grote hit. Niemand weet waarom. Ook de auteur niet. "Het was gewoon een clipje, waarvan ik zelfs niet zeker was of ik het zou uploaden", zegt ze. Ze deed het, en werd wereldberoemd op het subcontinent. 

Let vooral op die laatste omschrijving. Subcontinent. Van hieruit bekeken gewoon iets geografisch. Maar het gaat wel (vooral) om Pakistan en India, twee kernmachten die al decennia met elkaar in conflict liggen, en elkaar bijgevolg het licht in de ogen niet gunnen. Lees: je vindt als inwoner van de ene kant niets goed van de andere kant. En toch: zowel op de Pakistaanse als op de Indiase sociale media werd het filmpje van Dananeer trending.

Bekijk hier een internetportret van Dananeer (en lees eronder voort):

Videospeler inladen...

Meer nog: net zoals dat in het verleden gebeurde met ontelbare "challenges" en andere memes op het internet ging het filmpje niet alleen viraal, maar het vond ook navolging. In Pakistan én in India. Het woord pawri werd overgenomen door gewone internetgebruikers in de twee landen, maar ook door officiële instanties als de politiediensten van India of een vrouwenrechtencommissie in Delhi. 

En het zinnetje "dit is en dit is…" werd ontelbare keren gekopieerd in andere Instagramfilmpjes. Zelfs door twee Indiase soldaten ergens in de besneeuwde bergen in het noorden van India. Zij maakten hun eigen versie: "Dit zijn wij, dit is ons geweer, en wij zijn hier aan het patrouilleren". 

Ook bekende Bollywoodacteurs persifleerden de vijf seconden van de Pakistaanse studente. Nog opmerkelijker is dat politici van de regerende BJP-partij in India hun eigen versie gebruikten op verkiezingsmeetings.

Bekijk hier een variatie op het filmpje (en lees eronder voort):

Videospeler inladen...

Dananeer is onder de indruk, maar ook blij. "Ik ben vereerd en dankbaar voor alle grensoverschrijdende liefde", schrijft ze op haar profiel. Wat een meisje van 19 kan, zouden beleidsverantwoordelijken aan de twee kanten van de grens daar geen voorbeeld aan nemen? In elk geval, de aardig ogende studente is niet van plan om in te gaan op de vele aanbiedingen uit de acteurs- en modellenwereld, ze heeft meer belangstelling voor een carrière bij de Pakistaanse diplomatieke dienst.

Meest gelezen