Journalisten van RSF dagen Saudische kroonprins Mohammed  voor Duitse rechtbank wegens misdaden tegen de mensheid

De ngo Reporters Zonder Grenzen (RSF) heeft de Saudische kroonprins Mohammed bin Salman voor een Duitse rechtbank gedaagd. De opvallende aanklacht slaat op de moord op Jamal Khashoggi, maar ook op het illegaal vasthouden en mishandelen van 34 andere journalisten in Saudi-Arabië. Vrijdag had een rapport van de Amerikaanse geheime diensten de schuld voor de moord op Khashoggi ook bij kroonprins Mohammed gelegd.

De klacht is ingediend bij de federale openbare aanklager in Karlsruhe, de juridische hoofdstad van Duitsland. Het federale gerechtshof van Karlsruhe had zich eerder bevoegd verklaard voor internationale misdaden.

De 500 pagina's lange aanklacht slaat op de moord van de Saudische journalist Kamal Khashoggi in het Saudische consulaat in de Turkse stad Istanbul enkele jaren geleden. Het gaat echter niet enkel om Khashoggi, maar ook om 34 andere journalisten die in Saudi-Arabië in de cel zitten en waarvan sommigen mishandeld worden. 

Volgens RSF (Reporters Sans Frontières) gaat het dus breder dan een enkele moord en om "een algemene en systematische vervolging van journalisten en aanval op de persvrijheid in Saudi-Arabië". 

De aanklacht slaat niet enkel op de Saudische kroonprins Mohammed bin Salman, de zoon van koning Salman, maar ook op vier andere kopstukken in Riyadh. Dat zijn Saud Al Qahtani (voormalig adviseur van de kroonprins), de gewezen directeur van de veiligheidsdiensten Ahmad Al Assiri, voormalig consul in Istanbul Mohammed Al Utaybi en geheim agent Maher Mutreb. Die laatste zou de leiding gehad hebben van het commando dat Jamal Khashoggi in 2018 heeft gemarteld en gedood in het Saudische consulaat in Istanbul.

De aanklacht luidt als volgt: misdaden tegen de mensheid en meer concreet foltering, geweld, verkrachting, verdwijning en opsluiting zonder vorm van proces. Volgens RSF gaat het om een primeur in de vervolging van dat soort misdaden.

Reporters Sans Frontières (RSF) werd in 1985 opgericht door enkele Franse journalisten in Montpellier. De niet-gouvernementele organisatie of ngo is sindsdien uitgegroeid tot een internationaal consortium van journalisten die zich inzetten voor persvrijheid. RSF heeft kantoren in Parijs, Brussel, Washington, Berlijn, Stockholm, Tunis, en Rio de Janeiro en is actief in 130 landen. RSF heeft ook de status van waarnemer bij de Verenigde Naties, de Unesco, de Raad van Europa en Internationale Organisatie van de Franstalige landen.

Kroonprins wordt toch geen "pariah"

Vorige vrijdag heeft het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken een erg kritisch rapport vrijgegeven over de Saudische kroonprins Mohammed. Volgens VS-veiligheidsdiensten is het vrijwel zeker dat die het plan heeft goedgekeurd om Khashoggi te ontvoeren of te doden. De kroonprins heeft dat altijd ontkend.

Centraal hierbij is de strategisch erg belangrijke relatie tussen de VS en Saudi-Arabië, een band die al teruggaat tot 1945. Onder Donald Trump was die band enorm sterk, ondanks de moord op Khashoggi. De nieuwe president Joe Biden had er vorig jaar mee gedreigd om Saudi-Arabië tot een "internationale pariah" uit te roepen, maar komt daar nu op terug.

Biden wil op tal van terreinen de nauwe band die Trump had met de heersers van het Saudische koninkrijk herzien, maar de bruggen niet helemaal opblazen. Er komen dus geen sancties tegen de kroonprins, ook niet na het rapport over de moord op Khashoggi. 

Volgens waarnemers keert Biden zo terug naar de situatie van voor Trump: de VS en de Saudi's behouden hun banden, maar Washington steunt niet langer de oorlog tegen de Houthi's in Jemen en hamert opnieuw op de mensenrechten. Beide landen hebben elkaar nodig en dat weet ook Biden.

Meest gelezen