Wachtrijen bij vaccinatiecentrum op de Heizel: "Ons centrum zit nu goed vol, dat was ook de bedoeling" 

Geen leeg vaccinatiecentrum meer op de Heizel in Brussel, sinds gisteren staan er zelfs wachtrijen. Nu mogen namelijk ook Brusselse politieagenten en zorgverleners uit de dagcentra er aanschuiven voor een prikje, en dat kan zonder afspraak. Eerder was de vaccinatie van het personeel uit de eerstelijnszorg wel moeilijk op gang gekomen.

De responsgraad bij het zorgpersoneel uit de eerste lijn bleek vrij laag. "Er waren dus nog een heel aantal open slots voor deze week. Daarom hebben we besloten - dat was sowieso voorzien - om de zorgverstrekkers uit de collectiviteiten en ook de interventionele politie uit te nodigen om toch zo goed mogelijk de open slots in te vullen. Ons centrum zit nu goed vol, dat was ook de bedoeling", zegt Inge Neven van de Brusselse gezondheidsinspectie.

Volgens Inge Neven vallen de wachtrijen vandaag al een stuk beter mee dan gisteren. "We hebben ook ons administratief proces een beetje beter geregeld zodanig dat de mensen iets sneller naar binnen kunnen gaan."

Het hoofd van de Brusselse gezondheidsinspectie nuanceert verder: "Bij de mensen die nog geen afspraak hadden gemaakt, moeten we zorgen dat ze goed in het systeem zijn ingeschreven. Dat heeft gisteren een beetje meer tijd gekost, maar dat verloopt vandaag vlotter. De wachtrijen zelf, dat was ook mooi op de stipjes van anderhalve meter afstand".

Al lag het centrale registratiesysteem vandaag een tijd plat. "Zulke problemen zijn frustrerend. De zaken moeten natuurlijk heel snel gebeuren. We zitten in een situatie waarbij we flexibel en agiel moeten zijn", zegt Neven. 

Van 1.000 naar 3.000 prikken per dag

Aan de lage respons bij het zorgpersoneel uit de eerste lijn wordt ook gewerkt. "We hebben tot nu toe 29.000 mensen van de Brusselse eerstelijnszorg uitgenodigd om zich te laten vaccineren", zegt Inge Neven. "Maar er zijn nog niet heel veel mensen die zich ingeschreven hebben om zich te laten vaccineren."

"Die mensen hebben via mail een uitnodiging gekregen, maar omdat we niet zeker zijn dat alle mailadressen kloppen, hebben we gisteren 11.000 uitnodigingen per brief verstuurd. En morgen gaan de andere 18.000 mensen een uitnodiging op papier krijgen. We hopen dat de respons dan hoger zal zijn. We weten ook wel dat sommige mensen al gevaccineerd zijn, bijvoorbeeld als ze in een woonzorgcentrum werken waar al gevaccineerd werd. En we weten ook dat sommige mensen nog twijfelen," zegt Inge Neven. "Maar we hopen dat we het aantal vaccinaties de komende dagen toch kunnen opdrijven." 

Ondertussen is er ook goed nieuws over de leveringen van vaccins die vertraging opliepen. Deze week zal er een groot aantal dosissen geleverd worden voor de Brusselse vacciantiecentra. Momenteel werkt het vaccinatiecentrum op de Heizel aan een tempo van 1.000 prikken per dag. Tegen het einde van de week moeten dat er 3.000 kunnen zijn. 

Meest gelezen