Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved

Liveblog - President Biden: "Genoeg vaccins voor elke volwassen Amerikaan tegen eind mei"

De Amerikaanse president Joe Biden maakt zicht sterk dat er in zijn land tegen eind mei genoeg vaccins zullen zijn om elke volwassen Amerikaan in te enten. De Hoge Gezondheidsraad in ons land adviseert dat het AstraZeneca-vaccin ook aan 55-plussers mag gegeven worden. De raad houdt voor de drie huidige vaccins vast aan de tweede coronaprik, maar laat wel meer tijd toe tussen de eerste en de tweede van het Pfizer-vaccin. Volg het belangrijkste nieuws in onze liveblog.

Wie vragen heeft over coronamaatregelen in België kan terecht op de website info-coronavirus.be of het nummer 0800-14.689. Bij Tele-Onthaal kan u terecht voor een luisterend oor op het telefoonnummer 106, of via chat op tele-onthaal.be. Jongeren kunnen terecht bij Awel op telefoonnummer 102, of via chat op awel.be.

Nieuwe berichten kunnen niet opgehaald worden, probeer het later opnieuw.

Liveblog

Amerikaans president Biden: "Genoeg vaccins voor elke volwassen Amerikaan tegen eind mei"

De Amerikaanse president Joe Biden maakt zicht sterk dat er in zijn land tegen eind mei genoeg vaccins zullen zijn om elke volwassen Amerikaan in te enten. Dat is twee maanden eerder nog dan verwacht.

Farmabedrijf Merck & Co zal meehelpen met de productie van het vaccin van Johnson & Johnson, waar maar één prik van nodig is, heeft Biden laten weten. Zo'n samenwerking tussen twee farmabedrijven is uitzonderlijk. De Amerikaanse federale regering zal vanaf volgende week ook meer vaccins van Moderna en Pfizer sturen naar de staten.

President Biden vraagt de staten ook om prioritair in te zetten op de vaccinatie van leerkrachten en schoolpersoneel. Zij zouden op het eind van deze maand allemaal al zeker één dosis moeten gekregen hebben.

Gevraagd wanneer hij verwacht dat de toestand opnieuw volledig normaal zal zijn in de Verenigde Staten, sprak Biden zijn hoop uit dat dat het geval zou zijn tegen deze tijd volgend jaar.

Videospeler inladen...

Hoge Gezondheidsraad: AstraZeneca-vaccin ook voor 55-plussers

Het AstraZeneca-vaccin kan volgens een advies van de Hoge Gezondheidsraad ook toegediend worden aan 55-plussers. Dat is een opsteker voor onze vaccinatiestrategie. De tijd tussen de twee dosissen van het Pfizervaccin kan verder eventueel lichtjes worden opgetrokken, maar de raad raadt voor de drie huidige vaccins af om de tweede prik te laten vallen. De politiek moet de knoop wel nog formeel doorhakken.

Lees meer in dit bericht:

“Terrassen alleen openen kan niet rendabel zijn”

Als de regering er zou aan denken om in een eerste fase van versoepeling van de coronamaatregelen alleen de terrassen van cafés en restaurants te laten opengaan, dan moeten voor Horeca Vlaanderen de steunmaatregelen wel blijven. “Anders is het niet rendabel.” Toch lijkt terrassen openen praktisch niet meteen haalbaar.

Lees meer in dit artikel:

Voor Gegevensbeschermingsautoriteit moet voorontwerp van pandemiewet herzien worden

Voor de Gegevensbeschermingsautoriteit (GBA) dient het voorontwerp van pandemiewet, dat door minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) in het parlement werd ingediend voordat het advies aan de Raad van State gevraagd werd, herzien te worden.

In een advies stelt de GBA dat de tekst geen wettelijke basis biedt voor de behandeling van gegevens en dat ze een "schending van de principes van wettelijkheid en voorspelbaarheid" vormt.

De GBA herinnert eraan dat een inmenging in het recht op eerbiediging van de bescherming van persoonsgegevens enkel kan als ze noodzakelijk en evenredig is met het nagestreefde doel en omkaderd wordt door een heldere en duidelijke norm (wet, decreet, ordonnantie), waarvan de toepassing voorspelbaar is voor de betrokken personen.

Terwijl de wet de essentiële doelstellingen helder en precies moet vastleggen, kunnen de details en modaliteiten van de gegevensbehandeling verduidelijkt worden in een koninklijk besluit. Maar de GBA stelt vast dat het voorontwerp de essentiële elementen niet definieert en het aan de regering overlaat om deze te definiëren.

Voorts definieert het voorontwerp ook de categorieën van mensen niet waarvan de gegevens behandeld kunnen worden, bevat ze geen lijst van de gegevens die kunnen behandeld worden, noch de overheid of overheden die deze gegevens behandelen, in welk kader of met welk doel.

Ruim 1,25 miljoen vaccindosissen geleverd in ons land

Eind februari, vorig zondag dus, waren er door de drie tot nu toe erkende Covid 19 vaccinproducenten samen 1.253.145 dosissen in België geleverd. Het overgrote deel daarvan kwam van Pfizer/Biontech. 1.230.915 zijn er intussen toegekend aan de deelstaten. 824.267 dosissen zijn al toegediend, verdeeld over 509.948 mensen. 314.319 van hen kregen al 2 inentingen. Deze week worden er nog eens 114.660 geleverd van Pfizer en 150.000 van AstraZeneca. De cijfers komen van het Geneesmiddelenagentschap. 

Nicolas Maeterlinck

Pakistan, Nigeria, Indonesië en Bangladesh krijgen elk 10 miljoen vaccins gratis

Tegen eind juni zouden Pakistan, Nigeria, Indonesië en Bangladesh elk 10 miljoen doses van coronavaccins gratis krijgen. Dat staat in cijfers van Covax, het initiatief van de Wereldgezondheidsorganisatie, de Europese Unie en Frankrijk om vaccins goedkoop of gratis te verstrekken aan armere landen. Eerder hebben de Afrikaanse landen Ghana en Ivoorkust al een kleinere lading van vaccins gekregen. Het ging om vaccins van AstraZeneca/Oxford die in India geproduceerd zijn. Vandaag hebben ook Nigeria, het meest bevolkte land van Afrika, Congo, Cambodja en het Zuid-Amerikaanse land Colombia een lading vaccins ontvangen. 

In totaal wil Covax 237 miljoen vaccins van AstraZeneca/Oxford leveren aan in totaal 142 landen. Die vaccins worden geproduceerd in Zuid-Korea en in India. Dat laatste land speelt een belangrijke rol bij de vaccinatie van de derde wereld. India is de grootste producent van vaccins ter wereld en ontwikkelt zelf enkele vaccins tegen het coronavirus. Omdat India die goedkoop en massaal kan produceren, kan het land die snel leveren. Pfizer en BioNTech hebben 1,2 miljoen vaccins toegezegd. Dat laatste is bijzonder efficiënt, maar vereist een bewaring op erg koude temperaturen en dat vaccin is dan ook minder geschikt voor landen met een warm klimaat.

Covax staat in principe open voor alle landen, maar richt zich vooral op de 92 armste landen. Die krijgen de vaccins erg goedkoop of gratis. Het is de bedoeling dat 27 procent van de bevolking van die landen tegen eind dit jaar gevaccineerd is.

Politie moet stadspark Leuven weer afsluiten wegens te veel volk: "Studenten informeren over alternatieven"

In Leuven is het stadspark vanmiddag alweer afgesloten omdat er te veel volk was. Het probleem is dat studenten altijd opnieuw naar dezelfde plekken gaan die ze kennen, zegt de politie. En daarom begint de stad met een campagne zodat studenten ook andere mooie plekken in Leuven leren kennen.

Lees meer in dit artikel:

Minister Vandenbroucke geen voorstander van verplichte vaccinatie

Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (SP.A) is geen voorstander van verplichte vaccinatie tegen het coronavirus. Dat heeft hij gezegd in de commissie Gezondheid en Gelijke Kansen. Gisteren pleitte topvrouw van Zorgnet-Icuro Margot Cloet en ziekenhuisdirecteur Marc Noppen voor een verplichte vaccinatie voor het zorgpersoneel.

Lees meer in dit artikel:

Wachtrijen bij vaccinatiecentrum op de Heizel

Geen leeg vaccinatiecentrum meer op de Heizel in Brussel, sinds gisteren staan er zelfs wachtrijen. Nu mogen namelijk ook Brusselse politieagenten en zorgverleners uit de dagcentra er aanschuiven voor een prikje, en dat kan zonder afspraak. Eerder was de vaccinatie van het personeel uit de eerstelijnszorg wel moeilijk op gang gekomen.

Lees het artikel:

Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA): "Goede hoop dat dit tijdelijke opstoot was"

Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) heeft naar eigen zeggen goede hoop dat er geen sprake is van een derde golf. Dat zei hij in een gedachtewisseling in het Vlaams Parlement. "Je ziet dat we vandaag met de cijfers al terug op het punt zitten waar we zeven dagen geleden ook zaten. Als dat zich voortzet denk ik dat we van een opstoot van twee of drie dagen kunnen spreken."

Jambon zei in het parlement dat het vorige vrijdag tot enkele uren voor aanvang van het Overlegcomité de bedoeling was om te versoepelen. "We zaten in de voormiddag samen met de regering. Om 12 uur waren we nog aan het praten over welke versoepelingen we zouden voorstellen."

"Dan kwam er telefoon van eerste minister Alexander De Croo, zeggende dat de ziekenhuisopnames ineens een onverklaarbare hausse kenden. Toen hebben we, samen met de Waalse minister-president, beslist dat het in die omstandigheden moeilijk was om over versoepelingen te praten."

Maar intussen gaat de grafiek opnieuw de goede kant uit, zei Jambon, die komende vrijdag opnieuw samenzit met de andere leden van het Overlegcomité. "Vrijdag komt de agenda van vorige week opnieuw aan bod", aldus de minister-president. 

Meest gelezen